Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skänker miljoner till kungen: "Det är sanslöst"

09 okt, 2020, 16:00 
Kungen och Silvia.
Kungen och hovstaterna får 40 miljoner kronor i coronastöd. Ett gammalt besked – som väcker ny ilska.
Annons
Upptäckten gör Victoria rörd – inför allaBrand logo
Upptäckten gör Victoria rörd – inför alla

Kungen, som är ytterste ansvarig för hovstaterna, har inte haft ett lätt år rent ekonomiskt. På grund av coronaviruset har hovets vanliga inkomstkällor sinat rejält.

I år räknar man med att dra in ungefär 78 miljoner kronor mindre på olika turistaktiviteter jämfört med tidigare säsonger.

Svensk Dam har tidigare talat med hovets ekonomichef Jan Lindman om saken.

– Vår verksamhet kan ju delas upp i två delar. Slottsstaten, som har hand om visningar av de olika slotten och våra parker till exempel. Där ser vi en kraftig negativ effekt, eftersom besöksantalet minskar kraftigt, sa Jan då.

Kungen får 40 miljoner kronor

Kungen och drottning Silvia har en stor apparat kring sig.

Därför valde den svenska regeringen att agera. I sin höstbudget gav man utrymme för ett extra coronastöd, som ska ge lite andrum för hovstaterna.

Annons

“Spridningen av sjukdomen covid-19 har inneburit att intäkterna från visningar av de kungliga slotten har minskat. I syfte att mildra de ekonomiska konsekvenserna behövs ett stöd för uteblivna intäkter. Stödet bör i sin helhet fördelas till Kungliga slottsstaten.”, skriver regeringen.

"Behöver ett bidragstak"

Nu har tidningen Göteborgs-Posten skrivit om saken, vilket lett till upprörda reaktioner. På Twitter har människor som missat coronastödet till hovstaterna blivit mäkta indignerade.

Kommentarerna kan inte vara rolig läsning för kungen, om någon skulle visa honom dem.

"Vilken tur att miljonären får ännu mer miljoner... jag fick en karensdag", skriver en användare.

"Kungen behöver ett bidragstak", skriver en annan.

"Det är sanslöst. Är ni helt säkra på att det inte finns något bättre sätt att använda våra skattepengar?", skriver en tredje.

Det som kritikerna ska vara medvetna om är att hovstaterna ger lön till ungefär 200 anställda. Detta är alltså inte en fråga om pengar som går rakt ner i kungens ficka.

Annons