Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skarp kritik mot kronprinsparet efter skandalerna på elitskolan – Margrethes hemliga roll

22 maj, 2022, 17:00 
AvIndra Nordemar
Danska kungafamiljen har hamnat i blåsväder efter de fasansfulla händelserna på internatskolan Herlufsholm.
Annons
Har du koll på den danska tronföljden?Brand logo
Har du koll på den danska tronföljden?

Herlufsholm är internatskolan strax utanför Köpenhamn som är känd för att vara en utbildningsplats för barn till näringslivstoppar, miljonärer och kungligheter.

Men allt är inte som det verkar på prestigeskolan. Nyligen sände danska TV2 dokumentären "Herlufsholm hemligheter", där runt 50 elever vittnar om våld och övergrepp.

Mary och Frederik ifrågasätts efter valet för barnen

Prins Nikolai har gått på skolan tidigare, prins Christian går där nu, och till hösten början även prinsessan Isabella. Men nu ifrågasätter danskarna kronprins Frederiks och kronprinsessan Marys val att låta barnen gå på skolan.

– Det är många som frågar om deras hållning till sina barns framtid på Herlufsholm. Jag kan bara upprepa att för kronprinsparet är det avgörande att inte bara deras barn, utan alla barn och unga som går på skolan, kan känna sig trygga under skolgången, säger Lena Balleby, danska hovets kommunikationschef, till TV2.

Annons

Enligt danska kungahusexperten Søren Jakobsen skulle det även vara problematiskt att inte låta barnen gå kvar i skolan.

– Om de tar ut prins Christian från Herlufsholm skulle det vara en ovänlig signal till stora delar av sin vänkrets. En av de värsta saker man kan säga i de kretsarna är att någon är en dålig förälder.

Drottning Margethes hemliga roll på omstridda skolan

Han menar att Frederik och Mary har satt sig själva i en rävsax. De borde haft bättre koll på vad som skett bakom de stänga dörrarna på Herlufsholm.

– De har haft alla möjligheter att ta in referenser, även av konfidentiell karaktär, säger han till BT.

Kungafamiljen har dessutom ett och annat att säga till om när det kommer till vilka som styr på skolan. Drottning Margrethe måste nämligen godkänna styrelseordförande.

”Drottningen tar emot ett förslag från utbildningsministeriet. Därefter skriver drottningen under ett så kallat utnämningsdokument”, skriver danska hovet till BT.

Annons

Ja, på Herlufsholm hänger dessutom en enormt porträtt av Margrethe, som verkar betyda mycket för skolan!

De fasansfulla skandalerna har lämnat hela danmark i chock – därför är pressen nu stor på kronprinsparet – hur ska de göra?

Foto: TT

Annons