Skarpt läge för prins Daniel – Silvia leder ”drottningskolan”

Skarpt läge för prins Daniel – Silvia leder ”drottningskolan”
Efter kungens beslut om kungahusets framtid är det skarpt läge för prins Daniel – men drottning Silvia guidar honom rätt. Vilket dream team!
Annons

Att vara gift med en statschef är speciellt. Det handlar ju om att stötta. Och om att gå de där berömda tre stegen bakom sin äkta hälft. I alla fall i formella och ceremoniella sammanhang.

Prins Daniel är redan van att gå tre steg bakom kronprinsessan Victoria.
Prins Daniel är redan van att gå tre steg bakom Victoria.

Det är alltså en mycket speciell roll som väntar för prins Daniel när den dagen kommer.

Annons

Så hur lär man sig detta? Det är ju inte precis så många andra svenskar som är i samma sits. Faktiskt bara en enda!

Annons
Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Riksdagssupén 2019.
Prins Daniel och drottning Silvia, vilket team!

Javisst talar vi om Hennes Majestät drottning Silvia. Den enda som kan lära prins Daniel denna ädla konst. Men grattis prins Daniel, du kan inte få en bättre lärare!

En unik utbildning för en unik prins

Drottning Silvia är ju ett kungligt proffs ända ut i fingerspetsarna. Hon är diplomatisk, empatisk, elegant. Vet allt om diplomatic dressing. Nätverkar som ingen annan – och lyckas få hela världen att lyssna.

Och hon har den unika förmågan att få den hon pratar med att känna sig sedd.

Annons
Drottning Silvia och prins Daniel på IVA:s 100-årsfest.
Drottning Silvia har alltid månat om sin kära svärson.

Dessutom har hon funnits där bakom prins Daniel i alla år, ända sen den allra första tiden, när han var kronprinsessans pojkvän och de nyss hade träffats.

Så nu pågår den, denna unika utbildning för en unik prins. Och den här hösten, efter kungens beslut att krympa och strama upp kungahuset och fokusera på kronprinsessfamiljen, så har Daniels roll blivit ännu viktigare och tydligare.

Prins Daniel i polotröja och kavaj.

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Fredrik Sandberg/TT, Ola Axmo/TT.

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

8 kommentarer till “Skarpt läge för prins Daniel – Silvia leder ”drottningskolan””

 1. Ingrid skriver: 2 november, 2019

  Kommer det som en överraskning för Daniel?


 2. Bror skriver: 2 november, 2019

  Simma lugnt!
  Det Daniel fått med sig från Ockelbohemmet räcker gott och väl till i både slott och koja.
  I själva verket skulle nog Daniel kunna lära drottningen en och annan nyttighet i umgänget med “undersåtarna”. För att inte tala om rätt utslagsswing på golfbanan.


 3. Fundering skriver: 2 november, 2019

  Efter det att barnen föddes har familjelivet verkat ligga i fokus för kronprinsessfamiljen. Detta blir såklart ohållbart i längden, eftersom familjen har sin försörjning av skattemedel. Kungen var väl tvungen att agera. Nu är det nog skarpt läge och kronprinsessparet får nog börja arbeta på allvar och Daniel inrätta sig i ledet.


 4. Marionaol.com skriver: 2 november, 2019

  Oj vad det stöttas! Kan ni verkligen inte hitta ett annat ord? Hjälpa, bistå, understödja…..


 5. BM skriver: 2 november, 2019

  Vilken varm blick prins Daniel får av drottning Silvia! Fint ögonblick fångat på bild.


 6. AS skriver: 3 november, 2019

  Är inte “drottningskolan” avslutad för länge sedan för både Victoria och Daniel…? Trots allt är Victoria född till sin roll och Daniel har haft ett decennium på sig att komma in i den. Drottningens eventuella utbildningsbidrag lär nog bli rätt blygsamma om artikeln stämmer öht…!


 7. Birthe Vejrum skriver: 4 november, 2019

  Prins Daniels rolle som Prinsgemal,kan Kongen jo hente gode råd om hos Margrethe i København. I hvert fald om, hvordan man IKKE skal gøre det. Prins Henrik måtte selv definere sin rolle som Prinsgemal, der var intet skrevet ned eller nogen “skole” at blive “drillat” i.
  Men Daniel vil erfare, at fra den dag han ledsager Dronningen, vil han blive overset/ikke eksisterende. Ja, man kan jo håbe, at de svenske dignitarer er mere høflige end deres danske ditto. 🙁


 8. Monarkist skriver: 4 november, 2019

  Tidningsskriverier ska man läsa med viss distans. Det är min uppfattning. Jag är övertygad om att Daniel och Victoria kan komma att bli ett smart arbetande, modernt regentpar i tiden. Det är länge sedan vårt nuvarande kungapar tog vid tillsammans. Många år har gått och även den kungliga tillvaron innehåller en viss modernisering. I Danmark till exempel är sedan tidigare ett förändringsarbete satt på plats. Margerethe och hennes man hade en arbetsfördelning enligt äldre tradition. Frederik och Mary arbetar i mångt och mycket annorlunda. Kransnedläggningar sköttes tidigare av danska drottningen ensam. Numera sker de oftast gemensamt av Mary och Frederik och det sker i mina ögon på ett precis lika fint sätt. Det är vackert när två människor tillsammans böjer knä för att lägga ner en krans. Daniel är uppvuxen i ett, vad det verkar, varmt och jordnära hem. Om han och drottning Silvia dessutom kommer bra överens, är det väl utmärkt. Det viktigaste är dock att Victoria och Daniel lyfter varandra och att deras barn har föräldrar som de är trygga tillsammans med. Ge kronprinsessparet utrymme och möjlighet att utforma den tillvaro som är deras, då kommer detta nog att bli bra.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar