Skilj dig aldrig kungligt

Skilj dig aldrig kungligt

Det finns bara en sak som är svårare än att gifta sig med en prins - att skilja sig från honom. Här är prinsessorna som kämpat efter skilsmässan.
Ste-SarahFerguson

Skilsmässa är aldrig enkelt, men i kungliga kretsar är det extra svårt att avsluta ett äktenskap. Titta bara på grevinnan Alexandra som innan äktenskapet med prins Joachim var en slipad affärskvinna i Hongkong. Efter skilsmässan blev hon av med prinsesstiteln men hon fick en fin lyxvilla och tilldelades ett mindre årligt apanage som plåster på såren. Hon har fortfarande kvar några uppdrag från tiden som kunglig, men det verkar inte lätt att skapa sig något nytt och eget med en fot kvar i den kungliga farstun. Efter den andra skilsmässan från Martin Jörgensen försöker nu Alexandra gör en riktig omstart. Hon har lagt ut lyxvillan till försäljning och får hon begärt pris tjänar hon cirka 20 miljoner kronor på affären.

Ste-GrevinnanAlexandra

En annan som kämpat efter skilsmässan är Sarah “Fergie” Ferguson. Hon kom i kungafamiljen som en frisk fläkt, men äktenskapet med Andrew havererade snart. Skandalerna har avlöst varandra och allra allvarligast var det när “Fergie” erbjöd sig att mot betalning förmedla kontakten mellan en affärsman och Andrew. Problemet var att affärsmannen var wallraffande journalist. I dag har “Fergie” emigrerat till Schweiz där hon försöker börja ett nytt liv, 20 år efter separationen från prinsen.

Ste-FergieAndrew

Lady Diana var bara 19 år när hon sa jag till prinsen av Wales. Hela deras äktenskap kantades av uppslitande bråk och otrohetsaffärer. Skilsmässan gick igenom 1998 men snabbt inleddes nästa strid: den om barnen. Diana ville ge William och Harry en så vanlig uppväxt som möjligt medan stele Charles helst ville att de skulle leka med likasinnade och ägna sig åt överklassnöjen som fasanjakt. Mest av allt drömde Diana om att kunna bygga sig ett nytt liv med kärleken Hasnat Khan, men han vantrivdes med uppmärksamheten. Sommaren 1997 sökte Diana tröst hos playboyen Dodi Al-Fayed. De omkom i Paris när de försökte undvika paparazzis.

Ste-Diana

Läs mer om kungliga skilsmässor i nya numret av Svensk Damtidning som finns i butik nu.

Av: Liv Sander.

Bilder: Stella Pictures.