Skräckuppgifter om prinsessornas liv vid hovet i Dubai

Det är en ruskig bild av prinsessornas liv vid hovet i Dubai som nu kommer fram i den kungliga vårdnadstvisten i London. Men prinsessan Haya leder med 1-0.

Hela världen följer den kungliga vårdnadstvisten som pågår i London. Det är en kamp för livet för prinsessan Haya och hennes barn Jalila, 12, och Zayed, 8.

Prinsessan Haya med sin man emiren och dottern Jalila – före flykten.

Prinsessan Haya var den yngsta av emirens sex fruar. Här är hon med sin man emiren och dottern Jalila – före flykten.

Skilsmässan antas bli den dyraste i Dubais historia – och nu har prinsessan Haya, 45, vunnit första ronden. Brittiska Högsta Domstolen slår fast att hennes man, Dubais mäktige emir Shejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum, 72, har bedrivit en hotkampanj mot sin fru. Och att han är ansvarig för att ha kidnappat sina egna döttrar prinsessan Shamsa och prinsessan Latifa.

Shejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum.

Shejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum. När han och Haya gifte sig hade han redan fem fruar och 21 barn. Ett antal som nu tros ha stigit till 30.

Shejken lyckades inte stoppa offentliggörandet av domstolshandlingarna som dokumenterar hans övergrepp. Enligt domstolen ska de betraktas som faktiska omständigheter i vårdnadstvisten.

Fram till sin flykt från Dubai i april 2019 levde Haya under hot om att bli bortförd och inspärrad. Vid två tillfällen ska hon också ha hittat en pistol på sin kudde.

Prinsessan Haya på Royal Ascot med sin man emiren och dottern.

Prinsessan Haya på Royal Ascot med sin man emiren och dottern. Haya uppger att maken i maj 2019 hotat henne med orden: ”Du och barnen kommer aldrig att befinna er i säkerhet i England.” Och den dikt han låtit publicera om sin fru gav han titeln ”Du levde, du dog”.

Prinsessan Haya och flykten från Dubai

Det var händelser av den typen som ledde fram till att hon till slut tog det dramatiska beslutet att i april 2019 gå under jorden med sina barn Jalila, 12, och Zayed, 8. Tre månader senare sökte Haya asyl i Tyskland.

Prinsessan Hayas son Zayed med sin livvakt.

När det gäller emirens döttrar, prinsessorna Shamsa och Latifa, så kidnappades 19-åriga Shamsa  av sin fars agenter när hon försökte fly från familjens egendom i England. Hon ska sedan – nersövd – ha förts tillbaka till Dubai. Detta var år 2000, och sedan dess har ingen sett henne.

Prinsessan Latifa kidnappad av sin pappa

Prinsessan Latifa flyktförsök från Dubai ägde rum år 2018. Hon befann sig ombord på en lyxjakt på Arabiska sjön och var på väg mot Goa i Indien när myndigheterna stoppade båten och sedan tog schejkens agenter över. Den franske kaptenen Hervé Jaubert och den finska kampsporttränaren Tiina Jauhiainen som var med ombord kunde inget göra för att skydda henne. Nu uppges Latifa sitta i husarrest i Dubai.

Prinsessan Latifa, även kallad Sheika Latifa.

Fånge i en gyllene bur. Prinsessan Latifa, på en bild som hennes pappa emiren låtit publicera sedan han stoppat hennes flyktförsök.

Men dessförinnan hann Latifa berätta att hon utsatts för misshandel gränsande till tortyr. Och nu slår den brittiska domstolen fast att hennes uppgifter ska bedömas som trovärdiga.

Foto: TT.