Tre gånger Victoria lånat mamma Silvias kläder

NU GRATIS

Kronprinsessan Victoria bär allt från Chanel till H&M. Men visste du att kronprinsessan ofta tar en sväng i mammas garderob för att roffa åt sig ett plagg eller två?

Av: AnnaClara von Hofsten Foto: IBL, Kungahuset, Stella pictures

Läs mer: Nu toppar kronprinsessan Victoria modeeliten

Som kvinnlig kunglighet förväntas du hela tiden bära nya, eleganta kläder. Men det är något vår smarta, miljömedvetna kronprinsessa har börjat ifrågasätta. Och inte nog med att Victoria numera bär sina egna kläder flera gånger om, hon botaniserar även gärna bland mamma Silvias sparade kläder – och klär dottern Estelle i sina egna gamla barnkläder. Allt för att tänka på miljön. Victoria är en äkta vintageprinsessa. Se själv!

Silvia 1980.
Det var vid en provsmakning med fotografering i köket på Stockholms slott som drottningen bar den blå klänningen med korallrosa prickar, knyt i halsen och kort ärm. Matchande kammar i det mörka håret fullbordade looken.

Victoria 2017.
Under sin resa till Japan i april förra året gjorde kronprinsessan Victoria succé i mammas prickiga gamla blåsa. Ett tydligt ställningstagande för hållbart mode och mycket lämpligt i sammanhanget, då en stor del av besöket gick i miljöns tecken.

Silvia 1984.
I mitten av det färgstarka 80-talet var cerise och diagonala mönster hetare än hetast. Vid familjefotograferingen på Drottningholms slott sommaren 1984 lyckades drottning Silvia pricka in bägge trenderna, iförd en klänning som sytts upp speciellt för henne.

Victoria 2017.
I juni 2017 talade kronprinsessan på FN:s havskonferens i New York, i sin roll som ambassadör för organisationens hållbarhetsmål. Och självklart var det ingen slump att kronprinsessan valde att klä sig i sin mammas 33 år gamla klänning – här pratar vi verkligen hållbart mode!

Läs mer: Victorias stil hyllas av modetidningen Vogue

Silvia 2006.
Drottning Silvia bar den vackra Chanelkavajen vid en ceremoni på Stockholms slott i mars 2006, där kungen mottog en hedersutmärkelse för sitt engagemang för människors miljö. Silvia matchade den benvita jackan stilrent med svart.

Victoria 2017.
Kronprinsessan Victoria valde mammas vita Chanel-jacka när hon invigde utställningen “Chanel, Balmain, Dior – Marianne Bernadotte: en stilikon” på Millesgården i mars förra året. Jackan är ett talande exempel på att designermode ofta håller över generationer.

Kronprinsessan Victoria för gärna vidare sitt miljötänk till sina barn. Också de ärver kläder som mamma Victoria tidigare burit.

Victoria 1980.
När pappa kungen fyllde 34 år 1980 var nyblivna kronprinsessan Victoria knappt tre år gammal. Här sitter hon i soffan på Stockholms slott, iförd sin allra finaste klänning med guldbroderier och en allvarlig min.

Estelle 2016.
Finklädd i mammas klänning vid kusin prinsessan Leonores dop.

Läs mer: Videoklipp! Så har du aldrig sett kronprinsessan förut