Släkten Trolle-Wachtmeister bråkar om godset

kungen slottsfejd

Nu har ett nytt kapitel skrivits i fejden kring slottet Trolle-Ljungby i Skåne, en strid som kungen följer på nära håll.

I fokus för detta släktbråk står ju dels hans gode vän greve Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister, 96 år och änkling efter den aktade hovveteranen Alice Trolle-Wachtmeister.

Och dels den gamle grevens brorsonson Carl-Fredrik Wachtmeister, 35, som länge förberett sig på att en dag ta över godset. Men som i somras fick sparken från vd-posten och raskt ersattes i Trolle-Ljungby AB:s styrelse av ett annat hovproffs: grevinnan och överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke, 74, som står drottning Silvia mycket nära.

Slottsherren och greven Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister med sin numera avlidna hustru Alice Trolle-Wachtmeister.

Slottsherren och greven Hans-Gabriel med sin kära och numera avlidna hustru Alice Trolle-Wachtmeister, som var känd för sin skärpa och sitt absoluta omdöme. Efter många år som statsfru fick hon titeln överhovmästarinna vilket gjorde henne till hovets ”första dam”.

Slottsfejden på Trolle-Ljungby – det handlar den om

Slottet Trolle-Ljungby utanför Kristianstad har funnits i denna släkt sedan 1800-talet och det är kring godsets jakträttigheter som fejden nu rasar. Greve Hans-Gabriel lät godsets jägare Linus Larsson köpa dessa jakträttigheter i 20 år framåt – för en summa som grevens släktingar tycker är alldeles för låg.

Samma släktingar (Carl-Fredrik Wachtmeister och hans pappa Claës, som enligt lag kommer att ta över godset en dag) har uttryckt oro för att greve Hans-Gabriel ska ha utnyttjats av personer i sin närhet och blivit lurad att skriva på jaktarrendeavtalet. Det kan röra sig om en förlust för Trolle-Ljungby AB på mellan två och två och en halv miljon kronor om året – vilket på 20 år skulle ge ett sammanlagt minus i verksamheten på 50 miljoner, skriver Expressen.

Slottet Trolle-Ljungby i Skåne.

Trolle-Ljungby är ett fideikommiss, vilket betyder att gamle greven Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister inte äger godset – han är vad som kallas innehavare med nyttjanderätt, på livstid.

Men i förra veckan avgjordes frågan i Fideikommissnämnden i Stockholm och de ger 96-årige greve Hans-Gabriel rätt: det står honom fritt att sälja jakträttigheterna om han så önskar.

Så nu är fejden avgjord, i alla fall under greve Hans-Gabriels livstid.

– Sedan blir det en fråga för boutredningen, säger Eskil Nord, ordförande i Fideikommissnämnden, till Kvällsposten.

Kungaparet följer utvecklingen på slottet Trolle-Ljungby.

Kungaparet följer utvecklingen på Trolle-Ljungby.

Hela kungafamiljen kom för att ta farväl när Alice Trolle-Wachtmeister begravdes i slottskyrkan 2017.

Hela kungafamiljen kom för att ta farväl när Alice Trolle-Wachtmeister begravdes i slottskyrkan 2017.

Foto: TT.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: