Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Släkten Trolle-Wachtmeister bråkar om godset

16 nov, 2019, 15:00 
kungen slottsfejd
Nu har ett nytt kapitel skrivits i fejden kring slottet Trolle-Ljungby i Skåne, en strid som kungen följer på nära håll.
Annons
Har du koll på snackisarna från vecka 46?Brand logo
Har du koll på snackisarna från vecka 46?

I fokus för detta släktbråk står ju dels hans gode vän greve Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister, 96 år och änkling efter den aktade hovveteranen Alice Trolle-Wachtmeister.

Och dels den gamle grevens brorsonson Carl-Fredrik Wachtmeister, 35, som länge förberett sig på att en dag ta över godset. Men som i somras fick sparken från vd-posten och raskt ersattes i Trolle-Ljungby AB:s styrelse av ett annat hovproffs: grevinnan och överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke, 74, som står drottning Silvia mycket nära.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Slottsherren och greven Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister med sin numera avlidna hustru Alice Trolle-Wachtmeister.
Slottsherren och greven Hans-Gabriel med sin kära och numera avlidna hustru Alice Trolle-Wachtmeister, som var känd för sin skärpa och sitt absoluta omdöme. Efter många år som statsfru fick hon titeln överhovmästarinna vilket gjorde henne till hovets ”första dam”.

Slottsfejden på Trolle-Ljungby – det handlar den om

Slottet Trolle-Ljungby utanför Kristianstad har funnits i denna släkt sedan 1800-talet och det är kring godsets jakträttigheter som fejden nu rasar. Greve Hans-Gabriel lät godsets jägare Linus Larsson köpa dessa jakträttigheter i 20 år framåt – för en summa som grevens släktingar tycker är alldeles för låg.

Annons

Samma släktingar (Carl-Fredrik Wachtmeister och hans pappa Claës, som enligt lag kommer att ta över godset en dag) har uttryckt oro för att greve Hans-Gabriel ska ha utnyttjats av personer i sin närhet och blivit lurad att skriva på jaktarrendeavtalet. Det kan röra sig om en förlust för Trolle-Ljungby AB på mellan två och två och en halv miljon kronor om året – vilket på 20 år skulle ge ett sammanlagt minus i verksamheten på 50 miljoner, skriver Expressen.

Slottet Trolle-Ljungby i Skåne.
Trolle-Ljungby är ett fideikommiss, vilket betyder att gamle greven Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister inte äger godset – han är vad som kallas innehavare med nyttjanderätt, på livstid.

Men i förra veckan avgjordes frågan i Fideikommissnämnden i Stockholm och de ger 96-årige greve Hans-Gabriel rätt: det står honom fritt att sälja jakträttigheterna om han så önskar.

Annons

Så nu är fejden avgjord, i alla fall under greve Hans-Gabriels livstid.

– Sedan blir det en fråga för boutredningen, säger Eskil Nord, ordförande i Fideikommissnämnden, till Kvällsposten.

Kungaparet följer utvecklingen på slottet Trolle-Ljungby.
Kungaparet följer utvecklingen på Trolle-Ljungby.
Hela kungafamiljen kom för att ta farväl när Alice Trolle-Wachtmeister begravdes i slottskyrkan 2017.
Hela kungafamiljen kom för att ta farväl när Alice Trolle-Wachtmeister begravdes i slottskyrkan 2017.

Foto: TT.

Annons