Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Slitningen mellan Madeleine och Chris – nu vill hon flytta hem

26 nov, 2023, 08:00 
AvLinus Brännström

Prinsessan Madeleine har fått nog av USA. Men Chris O'Neill trivs inte i Sverige.
Den uppskjutna flytten har lett till slitningar.

Annons

Det har snart gått tio år sedan prinsessan Madeleine och Chris O'Neill lämnade Sverige. Det var 2015 som paret, som då bara hade prinsessan Leonore, flyttade från Stockholm till London.

Madeleines romantiska kärleksögonblick med Chris – allt filmas!Brand logo
Madeleines romantiska kärleksögonblick med Chris – allt filmas!

Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna – familjen har utökats med ytterligare två barn, prins Nicolas och prinsessan Adrienne, och 2018 lämnade de Storbritannien för en flytt ännu längre bort från Sverige.

De bosatte sig i delstaten Florida i USA.

– Familjen har planerat det här sedan en tid, de är tacksamma och glada att det passar alla familjemedlemmar att flytta just nu, förklarade hovets informationschef Margareta Thorgren då det begav sig.

– Huvudanledningen är att det är en bra tidpunkt för familjen i och med att barnen fortfarande är små. Chris har mer eller mindre vuxit upp i USA, så för honom är det som att komma hem.

Annons

Men livet i USA blev inte så enkelt som Madeleine hade hoppats på.

Först flyttade den kungliga familjen in i en 700 kvadratmeter stor lyxvilla i ett så kallat ”gated community” i Pinecrest utanför Miami – huset hyrde de för svindlande 190 000 kronor i månaden.

Några år senare lades dock huset ut till försäljning. Samtidigt avslöjades det att ett trauma låg bakom prinsessfamiljens beslut att flytta därifrån – de hade drabbats av ett inbrott och kände sig inte längre trygga där.

En uppgiftslämnare berättade för Svensk Damtidning att prinsessan Madeleine inte vågade bo kvar i lyxhuset. Hovet bekräftade att en incident inträffat men inte mer än så.

– Det var en händelse som inträffade i höstas. Hovet kommenterar ej säkerhetsfrågor, sa informationschefen Margareta Thorgren.

Polisrapporten visade dock att tjuvarna fått mer sig en stor mängd värdesaker. Bland annat stals flera av Chris O'Neills lyxklockor, däribland en sällsynt Rolex Daytona värderad till en miljon kronor, och Madeleine blev av med exklusiva smycken från Hermès, Bottega Veneta och Oscar de la Renta.

Tjuvarna kastade sedan familjens kassaskåp i poolen.

Livet i USA blev inte som prinsessan Madeleine och Chris O'Neill tänkt sig.

Madeleines isolerade tillvaro i USA

Madeleine och Chris valde då att köpa ett nytt hus, också det i Pinecrest. Enligt Expressen köptes fastigheten för 30 miljoner kronor av ett anonymt bolag, bildat bara en månad före affären i december 2019 – ett vanligt tillvägagångssätt när det kommer till fastighetsaffärer i USA för att dölja den verkliga ägaren.

Annons

För pengarna fick paret 600 kvadratmeter lyxkåk, fördelat på 15 rum, samt pool, stort garage och gym.

Samtidigt arbetade Chris O'Neill med sina företag medan Madeleines liv såg rejält annorlunda ut jämfört med vad hon var van vid i Sverige. Hennes tillvaro har under åren i USA framför allt kretsat kring barnen och umgänget har framför allt varit andra mammor, har hon berättat.

– Det är ett fulltidsjobb att bara vara en närvarande förälder i skolan där! Inte konstigt att det blivit ett sånt där uttryck, ”soccer mom”, för det är verkligen så, sa prinsessan i en intervju med Mama 2019.

I andra intervjuer har prinsessan Madeleine erkänt att hon längtat hem.

– Det är underbart att få komma hem till Sverige. Det klart att jag längtar hem till Sverige, och till familjen och vännerna, berättade hon när Svensk Damtidning träffade henne i New York samma år.

Kort därefter drabbades familjen av nästa bakslag. Coronapandemin blev tuff för prinsessan Madeleine, då hon var isolerad på andra sidan jordklotet.

Annons

Restriktionerna gjorde att det under lång tid i princip var omöjligt att resa över Atlanten och Madeleine missade allt från högtider till födelsedagar med kungafamiljen.

– Det har varit rätt hårt måste jag säga. Under hela våren var vi tvungna att vara i lockdown i fem månader. Nu när jag tittar tillbaka måste jag säga att om någon hade sagt till mig att ”vi kommer behöva hålla oss inomhus i fem månader, knappt få gå ut, vi ska ha alla barnen hemma med home schooling från åtta till tre på dagen” så vet jag inte om jag skulle börja skratta eller gråta, har hon berättat i SVT:s Året med kungafamiljen.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill.

Otryggheten i Florida

Redan då började det pratas om en slitning mellan Madeleine och Chris – han syntes allt mer sällan till i officiella och inofficiella (som till exempel på Instagram) sammanhang. Författaren och hovexperten Herman Lindqvist förklarade då att alla tecken tydde på att paret var på glid från varandra.

Annons

– Vi får hoppas att de kan hitta en framkomlig väg, som gör livet lätt för alla i familjen, sa han till Svensk Damtidning.

Samtidigt lyxrenoverades Madeleines lägenhet i Hovstallet – enligt Expressen landade notan på fem miljoner kronor.

– Allt tyder på att det är fullt möjligt att Madeleine en dag flyttar hem med barnen. Hennes lägenhet i Hovstallet är ju klar, förklarade Herman Lindqvist.

Under åren som har gått har Madeleine till slut fått nog av den inrutade och isolerade tillvaron i Florida. Det har dessutom varit otryggt – nyligen berättade Expressen att Madeleine efter inbrottet begärde att polisen skulle titta till familjens nya hus extra mycket.

Tidningen har rapporterat att den lokala polisen varit på prinsessfamiljens adress över hundra gånger.

I mars kom så beskedet som gladde många. Hovet bekräftade då i ett uttalande det som Herman Lindqvist förutspått:

”H.K.H. Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill med familj flyttar hem till Stockholm i augusti månad 2023.

Annons

Prinsessan Madeleine och herr Christopher O’Neill har beslutat att familjen tills vidare ska vara bosatt i Sverige. Prinsessan Leonore och Prins Nicolas påbörjar under hösten skolgång i Stockholm. Prinsessan Adrienne kommer att gå i förskola.

I och med flytten bosätter sig Prinsessfamiljen i våningen på H.M. Konungens hovstall i Stockholm.”

Familjens oro: ”Det förstår inte jag”

Men lyckan blev kortvarig. I somras meddelade hovet att flytten skjuts upp till 2024.

– Det är så mycket saker att ta hänsyn till, saker som tagit längre tid än beräknat och därför så har familjen valt att inte forcera den här flytten tillbaka till Sverige. De försöker få till det så att det passar så bra som möjligt för framför allt barnen, sa Margareta Thorgren till Expressen i juni.

Annons

– Anledningen är varken ett migrationsärende, husförsäljningen, eller någonting sådant. Det är helt enkelt att tiden för familjen med allt som en flytt innebär, den har varit lite för kort.

Madeleine tvingas alltså vänta på den efterlängtade hemkomsten. Det nya beskedet har spätt på ryktena om en splittring mellan henne och Chris i frågan om var familjen faktiskt ska bo.

– Jag har väldigt svårt att se hur Chris ska acklimatisera sig till Sverige och Stockholm. Jag vet att han förr ofta brukade beklaga sig över den uppmärksamhet hans person skapade när han var ute och rörde sig på allmänna ytor, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

– När Madeleine och Chris från början flyttade till USA var det för att få ett mycket mer anonymt liv än hemma i Stockholm.

Till och med Madeleines faster, prinsessan Birgitta, är skeptisk till hur Chris O'Neill ska kunna bo i Stockholm.

– Det förstår inte jag. Hur ska han klara det? Madeleine ja, men jag förstår inte hur han ska klara det. Men de vill komma hem för att de vill ha barnen i svenska skolor, har hon sagt till Expressen.

Ännu har inget närmare datum för prinsessan Madeleines och familjens flytt till Sverige presenterats.

Foto: TT/Instagram

Annons