Slutet för älskade Diana-statyn – får inte vara kvar på Harrods

Slutet för älskade Diana-statyn – får inte vara kvar på Harrods

Under 13 år stod den där på Harrods i London, den tre meter höga minnesstatyn som föreställde prinsessan Diana och hennes kärlek Dodi Al Fayed. Men nu är den borta – troligen till det brittiska hovets belåtenhet.

Det var Dodis pappa Mohamed Al Fayed som beställde den jättelika bronsstatyn som en hyllning till sin son och prinsessan Diana. Åtta år efter bilolyckan i Paris 1997, där de så tragiskt omkom, placerades den högtidligt på sin marmorsockel mellan rulltrapporna på Harrods. Visst stack den ut. Och kungafamiljen var nog inte helt nöjda med att se prinsessan Diana dansa barfota i en högt slitsad klänning. Men Mohamed Al Fayed ägde hela varuhuset och kunde göra som han ville.

Den guldfärgade statyn fick namnet Oskyldiga Offer och kunde beundras i 13 år innan Harrods nya ägare plötsligt meddelade att den skulle bort. Flyttföretaget kom när Harrods var stängt över påsken tidigare i år och nu står statyn hemma i Mohamed Al Fayeds trädgård.

– Det är en välsignelse och en tröst, efter att ha delat den med allmänheten i så många år, säger han till Daily Mail.

Läs mer: Se Dianas grav och Elizabeths slott – Res till London med Svensk Damtidning

Prinsessan Diana och Dodi Al Fayed går på en brygga.

Prinsessan Diana och Dodi Al Fayed.

Beslutet kom samtidigt som prins William och prins Harry meddelade att de beställt en ny officiell minnesskulptur av sin mamma.

– Och i samband med det kände vi att det var rätt tidpunkt att återlämna minnesstatyn till Mr Al Fayed, säger Harrods nya ägare Qatari Holding, ägt av Qatars kungafamilj.

– Nu kommer alla att kunna hedra prinsessan på Kensington Palace i stället.

Läs mer: Nu avslöjas Dianas och George Michaels intima relation

Prinsessan Diana.

Prinsessan Diana.

Läs mer: Dianas diamanter pryder Meghans förlovningsring

Foto: Stella Pictures och IBL.