Smärtsamma erfarenheten som förändrat Victoria för alltid

Varför är kronprinsessan Victoria så populär? Varför kan ingen, inte ens de mest inbitna republikanerna, värja sig mot kronprinsessan Victoria? Vi reder ut!

När Victoria föddes var hon prinsessa. En kvinna kunde enligt successionsordningen inte bli regent. Inte då. Men grundlagen ändrades och 1980 blev prinsessan Victoria kronprinsessa. Samtidigt blev hennes lillebror, Carl Philip, prins i stället för kronprins.

Carl Philip i tronföljarvaggan efter dopet 1979.

– Det här är något jag och Carl Philip aldrig pratat om, berättar kronprinsessan själv i boken Victoria, Victoria!.

Men visst var det en fråga som kungafamiljen diskuterade.

– Det är som det är. Men visst, när det hände undrade pappa varför man så gärna ville ändra i lagen. I dag ser varken pappa eller någon annan i vår familj det som något problem. Tvärtom, har Victoria själv berättat om saken.

Och nej, det är inte många som sörjer att grundlagen ändrades. De allra flesta, rojalister eller ej, skriver nog under på att Victoria är oerhört lämpad, och förberedd, på ett liv som Sveriges statschef. Ett liv som drottning.

Victoria 1997

Kronprinsessan i juni 1997.

När Svensk Damtidning år 2017 lät Sifo fråga närmare 1 200 personer om vilka kungligheter de tycker mest om angav varannan tillfrågad Victoria. Knappt två av tio valde kung Carl Gustaf.

Kronprinsessan är oerhört omtyckt. Många anser att hon borde ta över tronen, redan nu.

Men varför är hon så populär? Varför kan ingen, inte ens de mest inbitna republikanerna, värja sig mot kronprinsessan Victoria?

Victoria 1997

Kronprinsessan Victoria i oktober 1997.

En förklaring till att Victoria är så populär är också att kronprinsessan, genom åren, varit väldigt öppen med motgångar som drabbat henne. Dyslexin exempelvis. Och ätstörningarna.

I nya avsnittet av Svensk Dam Doku, som släpps i dag, berättar vi mer om Victorias smärtsamma erfarenheter, erfarenheter som gjort henne till den hon är – en oerhört älskad och omtyckt blivande drottning.

Lyssna via Acast

Lyssna via Spotify

Lyssna via podcaster-appen

Foto: TT