Snaran dras åt prinsessan Cristinas make Iñaki

Trots att hertig Iñaki Urdangarin flera gånger försäkrat sin oskuld i korruptionsaffären kring hans före detta stiftelse Noos, fortsätter utredningen. En domstol i Palma har i dagarna slagit fast att han måste infinna i rätten den 6 februari för att vittna.

Några exakta detaljer om vad det är som Iñaki anklagas för har inte läckt ut, men enligt ryktet ska han ha överfört mångmiljonbelopp från den ideella stiftelsen till sina egna bolag. Stiftelsen uppgift var att anordna sportengagemang för att öka turismen i olika delar av Spanien.

Höga fakturor

De som satsat pengar i stiftelsen är mycket missnöjda, de tycker att de inte alls har fått valuta för sina pengar och klagar på misstänkt höga fakturor från Noos. Det var för fem år sedan som spanska prinsessan Cristinas make hoppade av från stiftelsen och de senaste åren har han och familjen varit bosatta i Washington där han arbetar för ett spanskt telefonbolag.

Tidigare hemligt

Kung Juan Carlos är mycket upprörd över affären och har stängt av Iñaki från alla representationsuppdrag tills vidare. Hovet gick också ut med en redogörelse över vilka inkomster medlemmarna i kungahuset hade av allmänna medel, något som tidigare har varit hemligt.

Av Eva Åström

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Bedrägerimisstankarna mot prinsessan Cristinas make allt starkare››

Prinsessan Cristinas make misstänkt för förskingring››

Prinsessorna sparkas ur kungahuset››