Snart måste Victorias Daniel säga adjö till sitt gamla liv

Kronprinsessan Victoria har gjort sitt val. Om allt går enligt planerna blir Daniel Westling den förste icke blåblodige man som gifter sig med en blivande drottning och regent. Snart måste han säga adjö till sitt gamla liv.

Han har konkurrerat ut både tyska prinsar och blåblodiga Stureplanskillar, men hans bakgrund är så långt från slott och societetsliv man kan komma. Om allt går enligt planerna blir Daniel Westling den förste ”vanlige” (det vill säga icke-kunglige och icke-adlige) man som gifter sig med en tronarvinge och kronprinsessa. Deras kärlek har kallats ”ett lyft för den goda vanligheten”, men det finns fortfarande en del som undrar hur det ska gå.

Galamiddag vs korvkiosk

När Victoria var 15 och gick på sin första galamiddag – hittade man Daniel utanför korvkiosken hemma i Ockelbo. Nu väntar en framtid i de kungliga salongerna och ett helt annorlunda liv. Ständig uppmärksamhet, ett strikt kungligt protokoll att ta hänsyn till och livvakter vart han går. Och så fort förlovningen är eklaterad kommer Daniel Westling att bli frimärke.

De som träffat honom är mycket förtjusta. De beskriver en sympatisk och mycket pålitlig 34-årig kille som inte alls imponeras av kungligheter och titlar. Som jobbat extra inom äldreomsorgen och med barn med särskilda behov. Och som gjort sig känd som en ovanligt fysisk person: ”Mitt i ett ­samtal kan han klappa en på armen” avslöjade en av hans affärs­bekanta häromåret.

Victoria och Daniel dök upp tillsammans som bröllopsgäster 2003.

Victoria och Daniel dök upp tillsammans som bröllopsgäster 2003.

Daniel är så gott som nykterist, talar med litet breda ockelbo-ä:n och är en typisk tävlingsmänniska som hatar att förlora. Kort sagt en helt vanlig kille, född i ett 1970-talsområde i Falun och uppväxt i det röda kedjehuset i Ockelbo.

Som Victorias make får Daniel rollen som kunglig symbol, med uppdrag att representera vårt land både hemma och utomlands. Och med detta följer ansvaret att fungera som förebild. Det kommer att förväntas att Daniel Westling ser trevlig ut och uppför sig föredömligt i alla tänkbara lägen.

Det blir förmodligen svårt för honom att fortsätta som gymägare och affärsman. Men han kommer alltid att kunna engagera sig i friskvårdsfrågor, och han kommer säkert att bli en ­ambassadör för svensk idrott. En idrottsprins, lite av en 2000-talets prins Bertil.

Vilken titel kommer Daniel få?

Frågan om hans framtida titel intresserar väldigt många, att döma av alla brev och samtal hit till redaktionen. Som Sveriges kronprinsessa kan Victoria knappast vara gift med en vanlig ”herr”, men sedan är osäkerheten stor: Blir det hertig Daniel? Eller prins? Svaret är att ingen vet. Det är kungen som avgör och hovets Ann-Christine Jernberg sa tidigare i år så här om den kniviga titelfrågan:

– Det finns inget bestämt när det gäller titlar för kungabarnens respektive, det beslutar man när det blir aktuellt. Om man ser på Danmarks kungahus bestämdes det att drottning Margrethes make skulle få titeln prinsgemål.

Men detta var 1967. Och numera lever vi ju i en helt annan kunglig verklighet. Dagens kungligheter förväntas balansera mellan folklig närhet och upphöjd distans.

Blivande barnbarnen blir prinsar och prinsessor

Rollen som väntar Daniel är ingalunda enkel. Hans blivande fru har övat i hela sitt liv, och blivande svärmor drottningen har haft 31 år på sig att bli varm i kläderna. Trots all medieträning händer det fortfarande att Daniel tycker att det är jobbigt när han står öga mot öga med en fotograf.

För hans föräldrar Olle och Eva innebär sonens framtida roll att deras barnbarn kommer att bli prinsar och/eller prinsessor. Det lär bli svårt att gå på Skansen med barnbarnen utan att Säpo är med…

 

Foto TT