Sofia åker hem till Älvdalen – känslosamma återbesöket efter tårarna

Snart återvänder prinsessan Sofia hem till Älvdalen - ett kärt återbesök där hon även ska inviga en skola.

Prinsessan Sofias kalender har varit på en del kungliga uppdrag i höst men inom kort kommer prinsessan att åka på en resa som säkerligen ligger henne extra varmt om hjärtat – nämligen hem till Älvdalen. Den 29 november ska prinsessan inviga den nya Älvdalsskolan – en nybyggd skola med plats för elever från förskoleklass till årskurs nio. Hon åker dit själv – Carl Philip följer inte med på resan. Prinsessan Sofia är uppvuxen i Älvdalen och gick nio år i den gamla skolan som revs för att göra plats för framtidens skola.

Blev rörd

Första gången Sofia kom tillbaka till Älvdalen, hösten 2015 då prinsparet gjorde sin första officiella resa till Dalarna, blev besöket mycket känslosamt. När det visade sig att hundratals människor hade samlats för att möta bygdens nyblivna prinsessan kunde hon inte hålla tillbaka tårarna. I det årets “Året med kungafamiljen” berättade Sofia om varför det brast för henne där och då:

– Jag blev rätt rörd när jag kom dit och insåg att folk hade samlats, det betydde väldigt mycket för mig. Det var ju så klart lite nervöst att komma hem till Älvdalen. De här är vana att se mig i en annan roll. De mötte mig med mycket kärlek och värme.

Dagarna efter har Sofia inga uppdrag inplanerade så hon kommer med allra största säkerhet passa på att träffa sina föräldrar Erik och Marie Hellqvist hemma i den mysiga, gula villan i Kåtilla.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: