Sofia går emot Madeleine och Victoria – i offentliga bråket

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine fick det hett om öronen när de valde att skaffa varsin blandrashund. Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har valt en annan väg.
Slå på ljud

Under våren har en ovanlig diskussion blossat upp, och den handlar om kungafamiljens hundar. Kungafamiljen har nämligen valt olika vägar när de skaffat sin fluffiga familjemedlemmar. Victoria och Madeleine har valt att köpa varsin blandras medan kungaparet och Carl Philip har valt att köpa varsin renrasig hund.

Kungaparet har sedan flera år tillbaka den bayerska viltspårshunden Brandie som sällskap, en hund som både kungen och drottningen älskar högt och brukar gå långa promenader med. I påsk dök det upp en ny hund i kungafamiljen: Madeleine och hennes familj hade en ny familjemedlem i blandrasvalpen Teddy.

– Av det jag sett på bilden så ser det ut som en pudelblandning, säger Hans Rosenberg som är pressansvarig på Svenska Kennelklubben, grundad 1889 och med kungen som sin höge beskyddare.

Kennelklubben kritiserar Victoria och Madeleine

Även kronprinsessan Victoria valde i våras att köpa en blandrashund, en cavapoo vid namn Rio. Svenska Kennelklubben tycker att prinsessorna borde ha föregått med gott exempel och skaffat rashundar istället.

”Att delar av den kungliga familjen valt att köpa blandrashund har gjort många hunduppfödare upprörda” skriver Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben i en krönika.

Någon som däremot har gått samma väg som kungaparet och valt att skaffa en renrasig hund är prinsessan Sofia och prins Carl Philip. Sedan många år tillbaka har de sin lilla hund, Siri, som är en borderterrier. När prinsparet delade med sig av sitt andra smultronställe för i sommar, var Siri med på en av bilderna, glatt badandes i en sjö.

Slå på ljud