Sofia går i Silvias fotspår – besökte specialmottagning på Karolinska

Nu går Sofia i svärmor Silvias fotspår och värnar även hon om sjukdomar som alzheimers. Sofia var inbjuden när den nya kognitiva mottagningen invigdes på Karolinska universitetssjukhuset under torsdagen.

Med guldballonger, bandklipp och blommor var prinsessan Sofia med och invigde den nya kognitiva mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna den 4:e oktober. Hon går nu i drottning Silvias fotspår då hon var kunglig gäst för nya specialmottagningen för minnessjukdomar som alzheimers, som ofta leder till demens.

Prinsessan Sofia hälsades välkommen av sjukhusdirektören Annika Tibell, finanslandstingsrådet Irene Svenonius och Miia Kivipelti, forsknings- och utbildningschef inom åldrande vid Karolinska.

Prinsessan Sofia hälsades välkommen av sjukhusdirektören Annika Tibell, finanslandstingsrådet Irene Svenonius och Miia Kivipelto, forsknings- och utbildningschef inom åldrande vid Karolinska.

Prinsessan Sofia vid Karolinska.

I midnattsblått, vit kråsskjorta och ljus väska strålade hon i höstkylan när hon togs emot av sjukhusdirektören Annika Tibell, finanslandstingsrådet Irene Svenonius och Miia Kivipelto, forsknings- och utbildningschef inom åldrande vid sjukhuset.

Läs mer: Det här gjorde prinsessan Sofia i helgen

Prinsessan Sofia inviger ny avdelning på Karolinska.

Sofia träffade alzheimersdrabbad patient

Mottagningen är högspecialiserad för effektiva utredningar om man misstänker demenssjukdom och avdelningen vänder sig i första hand till patienter upp till 70 år. Då även yngre och yrkesarbetande kan drabbas av minnessjukdomar som alzheimers är en tidig insikt och upptäckt av sjukdomen jätteviktig. På den nya mottagningen är därför snabbhet ledord och tre månaders “normal” utredning ska minskas till fem dagar.

Under besöket fick prinsessan Sofia möjlighet att prata med en av patienterna som 51 år gammal drabbats av Alzheimer. Så här skriver hon på Instagram om patientmötet:

“I dag närvarade jag vid invigningen av Kognitiva mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset. På plats fick jag och de andra gästerna lyssna på Mikael, 51, som berättade om Alzheimers sjukdom och hur den påverkar honom”.

Prinsessan Sofia fick se hela mottagningen och även träffa en patient med alzheimers.

Prinsessan Sofia fick se hela mottagningen och även träffa en patient med alzheimers.

Läs mer: Prins Daniel och prinsessan Sofia på okända solouppdrag

Prinsessan vid Karolinska sjukhuset.

Sofia fick även en rundvandring på avdelningen och lyssnade på presentationer och tal innan mottagningen invigdes av forsknings- och utbildningschefen. Hon fick även en intressant demonstration av hur utrustningen på den nya avdelningen fungerar och hur man kan se förändringar i hjärnan som tyder på minnessjukdomar.

Utrustningen presenterades för Sofia och övriga gäster. Här visar man ett instrument som iförts en mössa av någon spännande anledning. Sofia ser uppmärksamt på.

Utrustningen presenterades för Sofia och övriga gäster. Här visar man ett instrument som iförts en mössa av någon spännande anledning. Sofia ser uppmärksamt på.

Invigningen gästades även av skådespelaren Stefan Sauk, något om prinsessan Sofia kommenterade så här:

– Skådespelaren Stefan Sauk framförde också en stark skildring av känslorna när man inser att man förmodligen drabbats av sjukdomen.

Även Stefan Sauk var inbjuden till invigningen av den nya mottagningen.

Även Stefan Sauk var inbjuden till invigningen av den nya mottagningen.

Sofia skickade även en hälsning från sitt instagramkonto till personalen på Karolinskas nya kognitiva avdelningen med orden:

“Lycka till med den nya mottagningen!”

(Klicka på pilen till höger för att bläddra bland bilderna)

Läs mer: Så går det för Sofias kamp mot näthatet: “Det är en hjärtefråga”

Foto: IBL