Sofia har fött en son! Prinsessans svåra tid som gravid: "Extraläkare inkopplade"

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått barn. Prinsessan Sofias svåra tid som gravid

Sofias tid som gravid har varit jobbig och fylld med verkliga utmaningar. För inte nog med att prinsessan och Carl Philip drabbats av corona. Oron för mamma och pappa hemma i Älvdalen är stor – precis som den varit för kungaparet och stöttningen från den äldre generationen har av förklarliga skäl uteblivit.
Tillbakablick: Carl Philips rörande ord efter bröllopet med Sofia!
Slå på ljud

Det var den 11 december som prinsessan Sofia, 36, och prins Carl Philip, 41, släppte den härliga nyheten. På Instagram berättade paret stolt att Alexander, 4, och Gabriel, 3, ska få ett småsyskon:

”Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till prins Alexander och prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj”.

LÄS MER: Inspirerar av prinsessan Sofias snygga look

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har fått sitt tredje barn

Och nu har den femte familjemedlemmen, en pojke, anlänt och hela kungafamiljen gläder sig med Carl Philip och Sofia.

Enkelt har det inte varit för någon under coronapandemin, och prinsessan Sofia har fått känna på rejäla prövningar under sin graviditet.

I höstas insjuknade både Sofia och Carl Philip själva i covid-19. På Socialstyrelsens hemsida står det att läsa att gravida numera räknas som riskgrupp:

Sofia sjuk i corona under sin graviditet – hovets kommentar

“Socialstyrelsen bedömer att kvinnor som får en covid-19-infektion under den senare delen av graviditeten har en högre risk än andra att föda för tidigt. Därför bör graviditet under vecka 22-36 räknas in bland de riskgrupper som myndigheten tagit fram. Detta enligt en ny analys som myndigheten gjort. Däremot finns inte data som stöder att covid-19 innebär risk för vare sig mamman eller barnet att bli allvarligt sjuka.”.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har fått barn
Mikael Fritzon/TT

Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, sa till Expressen i samband med att Sofias graviditet offentliggjordes:

– Prinsessan har haft extraläkare inkopplade med anledning av det. Enligt prinsessans läkare har covid-19-viruset inte påverkat hennes graviditet. Det har naturligtvis varit extrakoller kring prinsessans mående med anledning av att hon är gravid.

– Nu är prinsessan frisk och hon mår bra.

LÄS MER: Bakslag för prins Daniel – efter sjukdomsbeskedet

När kungaparet nyligen höll en minnesceremoni i Slottskyrkan för alla som mist livet under pandemin var det meningen att kronprinsessan Victoria och prins Daniel också skulle varit på plats. Men så blev det inte. De var sjuka i corona och tvingades stanna hemma.

Istället fick Sofia och Carl Philip rycka in. Framförallt hennes framträdande gav eko. Prinsessan prisades visserligen för sin skönhet, men bilderna på henne gav också anledning till en smula oro. Danska Billedbladet hade rubriken: "Tätt på födseln: Höggravid Sofia tänder ljus med sorg i blicken". I deras text stod det att läsa:

Sofia överraskade – jobbade med kungaparet som höggravid

"Hon var vacker med stor rund mage, där hon tillsammans med prins Carl Philip, kungaparet samt prinsessan Christina och hennes man, Tord Magnuson, deltog i markeringen av att det var ett år sedan den första coronasmittade noterades i Sverige”.

För prinsessan Sofia har det inte bara funnits eventuell anledning till tungsinthet för egen del. Hon har under den mer än årslånga pandemin inte kunnat träffa sina föräldrar hemma i Älvdalen.

Pappa Erik Hellqvist är 70 år och mamma Marie, 62. Det innebär att fadern är i riskgrupp, precis som Sofias älskade mormor Britt, 82. I vanliga fall hade familjen kunnat ses och prinsessan fått stöttning genom sitt havandeskap. Nu hänvisas de istället till att umgås via Skype, eller någon annan videochattsfunktion.

Saknaden är självklart stor då Sofia är mycket hemkär och resorna hemåt varit många. Inte blir det bättre av att också kungaparet räknats till riskgrupp och i långa perioder varit isolerade på Stenhammars slott. Även där har det funnits anledning för Sofia att vara bekymrad. Och inte heller drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf kunnat vara där för den havande svärdottern.

Nu är kungaparet vaccinerat och faran ska vara över vad gäller covid-19. Men kvar finns givetvis Silvias utmaning med sin brutna handled. Det var i mitten av februari som som drottningen råkade ut för en otäck fallolycka i hemmet och fick uppsöka Danderyds sjukhus. Där konstaterades frakturer i höger handled. Silvia är i gång och jobbar igen, men har tvingats skjuta vissa åtaganden på framtiden.

– Drottningen föll olyckligt hemma på Drottningholm och tog emot sig med höger hand. Smärtan gjorde ju att hon insåg att hon behövde läkarvård, så hon åkte ambulans in till Danderyds sjukhus, sa Margareta Thorgren, informationschef på hovet, till Svensk Dam i samband med att nyheten kom.

Så Sofia har fått bära mycket den senaste tiden. Lägg sedan till att hon tvingats välja bort resorna i sitt hjärteprojekt Project playground, som syftar till att hjälpa utsatta barn i Afrika. Prinsessan är medgrundare till organisationen och hedersordförande. Det här är en fråga hon verkligen brinner för.

Arbetet på Sophiahemmet

Trots alla motgångar har Sofia stoiskt gått till jobbet på Sophiahemmet, där hon arbetat på en vårdavdelning. I ett tal på Sophiahemmet högskolas examination berättade hon om sin tid på sjukhuset:

– De senaste månaderna har varit tuffa för väldigt många, inte minst inom sjukvården. Alla krafter har behövts, och jag vet att flera av er har gått in och stöttat i olika delar av sjukvården. Jag fick själv en möjlighet att komma in och arbeta på Sophiahemmet och gör det fortfarande. Faktiskt tillsammans med några av er.

LÄS MER: Babylycka i brittiska kungafamiljen! Kates syster Pippa har fått barn

Foto: TT