Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sofia inringd till slottet – har knappt synts till

28 nov, 2023, 11:00 
Prinsessan Sofia gör nu efterlängtad comeback.
Annons

Prinsessan Sofia är mycket uppskattad bland det svenska folket. Med åren har hon också blivit en nyttig resurs för den svenska kronan och när hon dyker upp i det kungliga rampljuset är det ofta med hög glamourfaktor.

Prinsessan Sofia om näthatet: ”Vi måste visa civilkurage”Brand logo
Prinsessan Sofia om näthatet: ”Vi måste visa civilkurage”

Samtidigt går det inte komma ifrån det faktum att Sofia inte haft så många uppdrag i den kungliga kalendern senaste tiden, vilket så klart är tråkigt med tanke på på vilken succé Sofia alltid gör när hon representerar kungahuset ute på fältet.

– Det vi lägger ut i kalendern är inte allt som Sofia gör utan hon jobbar hela tiden med sin stiftelse och andra projekt i kombination med att hon tar hand om sina små barn. Men det är inget som läggs ut i den officiella kalendern utan det är ett pågående arbete, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till Svensk Dam.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip.

Glädjebeskedet: Nu syns Sofia igen

Men sen så kommer dagen då Sofia återigen syns i det kungliga rampljuset. Den dagen är nu här, den 28 november, då hon och prins Carl Philip blivit inkallade på Kungliga slottet för att medverka på ett styrelsemöte med sin stiftelse.

Annons

Det lär med all sannolikhet bli ett väldigt kärnfullt möte. Prinsparets stiftelse, som de fick i bröllopsgåva 2015 och lyfter frågor kring barns och ungas hälsa på nätet, är något som båda är djupt engagerade kring.

Förra året rapporterade Svenskarna och internet att 30 procent av unga mellan 11-19 år blivit utsatta för hat på nätet – en dyster siffra som både Sofia och Carl Philip hoppas ska sjunka rejält.

Sofias allvarliga ord

Sofia tar i stort sett varje chans hon får för att lyfta frågan. Tidigare i år medverkade hon i SVT-programmet Lilla Aktuellt och berättade att tonläget på nätet förvärrats – ett beteende som barn ärver från vuxna.

– Det är ett tuffare tonläge från vuxna också i den offentliga debatten. Barn gör ju ofta som vi vuxna gör, så det är viktigt för oss vuxna att tänka på hur vi uttrycker oss på nätet, sa hon bland annat.

Prinsessan Sofia
Prinsessan Sofia brinner för sin stiftelse.

Foto: TT

Annons