Sofia kan gå miste om drömmen – efter titlarnas bortfall

Prinsessan Sofia trivs i det kungliga strålkastarljuset – men sista tiden är det Victoria som stått i rampljuset.
prinsessan sofia sophiahemmet

Sofia med sin nya kollegor på Sophiahemmet.

Allt sedan prinsessan Sofia blev en del av det svenska kungahuset har hon gjort sitt yttersta för att leva upp till rollen som förebild och symbol för svenska folket. Men det började tufft, eftersom Sofia inte har den bakgrund många ansågs lämplig för en medlem av kungafamiljen.

I och med bland annat sin medverkan i dokusåpan “Paradise Hotel” har hon fått kämpa mot fördomar. Det är en kamp hon vunnit, hon har funnit sin plats i familjen och uppskattas för sitt enorma samhällsengagemang.

När coronakrisen var ett faktum under våren 2020 såg hon en möjlighet att återigen bidra till samhället, prinsessan gick Sophiahemmets högskolas snabbutbildning och påbörjade arbetet i den svenska vården.

– Prinsessan är hedersordförande i Sophiahemmet och i dessa coronatider vill hon engagera sig i sjukvården och försöka bidra och hjälpa till under den här stora arbetsbelastningen, sa hovets informationschef Margaretha Thorgren i april.
Sofia har vid flera tillfällen bevisat att hon är engagerad och gillar att tala inför publik, som när den egna välgörenhetsorganisationen Project playground förra året invigde sina nya lokaler i Sundbyberg.
Med sitt driv och engagemang hade Sofia nog inte haft något emot att förutom jobbet på Sophiahemmet ta en ännu större roll när det kommer till att representera kungafamiljen. Men bandet är sedan innan försvagat av bland annat att kungen fråntog Carl Philips och Madeleines barn titlarna som kungliga högheter. Det ger dem i framtiden något mer frihet, men även mindre ansvar, då de inte kommer vara skyldiga att representera kungafamiljen i konungens tjänst.

Detsamma gäller inte för Victorias barn, och faktum är att det är tydligt att hon klivit fram och tagit en större roll när det kommer till arbetet med kungahuset. Särskilt tydligt blev det på nationaldagen, en högtid där hela familjen brukar vara med och fira. Den här gången blev det på grund av coronaviruset lite annorlunda, och det var Victoria som fick dra det tyngsta lasset med en virtuell rundvandring i det kungliga slottet där hela familjen fick visa upp sig från sin bästa sida.

Även Sofia och Carl Philip uppmärksammade nationaldagen, men från sitt egna instagramkonto @prinsparet. Det var betydligt mer intimt, med hissande av svenska flaggan i trädgården utanför huset på Djurgården och ett avslappnat porträtt av sig själv och Carl Philip med tillhörande nationaldagshälsning.