Sofia kritiseras efter bilderna – hårda orden

Sofia kritiseras efter bilderna – hårda orden

Prinsessan Sofia är engagerad i kampen mot näthat bland barn och ungdomar, men nu får hon kritik.

Se hela prinsessan Sofias känslosamma tal om näthat
4:37

Efter reklamen: Se hela prinsessan Sofias känslosamma tal om näthat

(4:37)

Slå på ljud

Alltsedan prinsessan Sofia blev en del av kungafamiljen har hon brunnit för att arbeta med barn och unga, dels genom sin stiftelse Project Playground men också via Prinsparets stiftelse. Hon och Carl Philip startade initiativet Nej till näthat, där de vill bidra till att förbättra miljön på internet för barn och unga.

I Året med kungafamiljen som sändes i SVT i slutet av förra året fick vi följa med Sofia när hon höll i ett evenemang för Nej till näthat och hon pratade även om initiativet.

Nu tas hennes ord upp i podcasten Stormen utveckling, en samhälls- och kulturpodd med Ola Söderholm, där serietecknaren Liv Strömquist ofta medverkar.

Liv Strömquists kritik av Sofias initiativ

Liv har tittat på Året med kungafamiljen och reagerade på att prinsessan upprepade frasen ”barn ska kunna vara sig själva” i samband med Nej till näthats-initiativet.

Liv Strömquist är en hyllad serietecknare och poddare.

Johan Nilsson/TT

– Det hon verkar mena då är att barn som inte följer normen måste kunna vara på nätet utan hat. Men jag skulle säga att det är mycket mindre risk för det nu med internet, det finns grupper för vilka uttryck som helst, säger Liv i podden och får medhåll av Ola.

Liv Strömqvist fortsätter sedan att citera Hans-Georg Möller, en tysk filosof som menar att vi som samhälle är på väg bort från den hyperindividualitet som rått under de senaste decennierna.

– Det känns sant, att vi är på väg bort från den här eran. Jag tror att många mer ser igenom de här ”autentiska” livsberättelserna, säger Liv och syftar till det vi ser på nätet och i sociala medier.

Prinsessan Sofia och Prins Carl Philip närvarar vid lanseringen av den digitala installationen #nejtillnäthat 2.0 på Fotografiska museet.

Fredrik Sandberg/TT

Hon menar på att det inte går att vara sig själv bara för att vuxna kräver det, men påpekar att vissa barn ändå lärt sig att agera så som de märker att de vuxna förväntar sig.

– När du är dig själv så är du så som prinsessan Sofia vill att du ska vara. Så det låter som autonomi när prinsessan Sofia säger ’var dig själv’, men det är en föreskriven autonomi, säger Liv.

– Jag tror hon har den uppfattning som alla har nu men att man känner att det inte riktigt går att tro på, att tänka att allt man gör ska vara autentiskt.