Sofia måste välja – därför kan hon lämna offentligheten

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip

Fyra och ett halvt år efter bröllopet. Och prinsessan Sofias liv i kungahuset ser ut att smalna av mer och mer. Men vad ska hon göra på sikt?

Det nya styrelseuppdraget i Skandia är en pusselbit. Och så har hon fortfarande sitt företag, med adress Kungliga slottet. Pappa Erik och syrran Sara sitter i styrelsen.

Prinsessan Sofia håller tal på sitt bröllop.

Detta var Sofias första dag på ”nya jobbet”.

Generationsskiften är aldrig lätta – och kungliga sådana är förstås extra svåra. Och det är det där med tronföljden som ställer till det. För det händer något drastiskt med dynamiken i en kungafamilj när tronföljaren bildar familj och får egna små arvprinsar och arvprinsessor.

I samma takt som de växer upp minskar ju de kungliga ursprungssyskonens viktighet – och det är en trend som inte bara gäller prins Carl Philip och prinsessan Madeleine här i Sverige.

Prinsessan Madeleine.

Prinsessan Madeleine är också drabbad.

Vi har sett det i kungahusen i England, i Norge, Danmark.

Prins Harry och Meghans liv har inte alls blivit den kungliga dans på rosor som alla hade trott. Det stiffa brittiska kungahuset är helt enkelt för trångt för deras idé om det moderna kungliga livet. Och det är kanske inte är helt lätt för prins Harry att plötsligt spela andra fiolen – och sitta på andra raden – medan storebror William och hans Kate glänser i det kungliga strålkastarljuset på första parkett?

Meghan och Harry

Utåt sett har Meghan verkat glad, men de senaste åren har varit en kamp för både henne och Harry.

För prinsessan Märtha Louise har det varit ännu knepigare, hon tvingades avsäga sig apanaget för att kunna driva sin numera nerlagda änglaskola. Och i höstas blev norrmännen som skogstokiga när hennes kärlek schamanen marknadsförde sin gemensamma turné med hjälp av hennes prinsesstitel. Vilket fick till följd att norska hovet agerade och nu är det vattentäta skott som gäller mellan dessa två världar.

Och i Danmark, där har ”tvåan” prins Joachim mer eller mindre emigrerat till Paris med sin familj. Åtminstone för ett år framöver. Men frågan är om Danmark behöver två kungliga familjer sida vid sida?

Prinsessan Marie och prins Joachim

Svaret på den frågan är nog nej. Även i Sverige. Och precis som kungen har signalerat så kommer prins Carl Philip, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine att få ägna sig åt annat på lite sikt.

Foto: TT, Instagram.