Sofia och Carl Philip byter liv – därför förändras prinsparet

Att hitta sin roll i livet är sannerligen inte lätt, och något som möjligen är ännu svårare är att hitta sin roll som prins eller prinsessa. Nu berättar Carl Philip och Sofia hur de känner inför sina kungliga roller.

Kungens beslut om att minska de som ingår i det kungliga huset är ett val som ligger i tiden. Det pågår en debatt i flera europeiska monarkier om att det ska vara färre som ingår i den kungliga kretsen och som får apanage. Prins Charles i Storbritannien har till exempel alltid varit tydlig med att inte för många ska ha kungliga titlar.

Prins Bertil var den enda kvar

I Sverige har det länge varit precis tvärtom, det fanns alldeles för få som kunde träda in om något skulle hända den tidigare kronprinsen, nuvarande kungen. Hans farbröder, prinsarna Sigvard och Carl Johan hade mist sin arvsrätt när de gifte sig med kvinnor som inte var av kunglig börd. Så när kungens pappa omkom i en flygolycka fanns det bara prins Bertil kvar, som väntade med drömmen att gifta sig med sin livs kärlek, Lilian, i hela 33 år.

Prins Bertil och prins Carl Philip

Prins Bertil viskar något till Carl Philip under firandet av Sveriges nationaldag 1983.

Prins Bertil, som var prins Carl Philips gudfar, testamenterade prinsfamiljens nuvarande hem villa Solbacken till prinsen. I en intervju med Dagen Nyheter berättar Carl Philip att Bertil är en av dem som är hans stora inspirationer i livet som prins.

– Först och främst går vi in lite i en annan fas, att vara lite vid sidan om och hjälpa till och stötta vid behov. Min gudfar prins Bertil och prinsessan Lilian har alltid varit förebilder för mig och för oss. Prinsessan Christina har alltid funnits till hands och stöttat på ett fantastiskt sätt. Ibland syns det, ibland inte, säger han till Dagens Nyheter.

Prinsessan Sofia försöker hitta sin roll

Att hitta sin roll som prins och prinsessa är inte lätt. Livet har förändrats, nu finns det fler tronföljare och därmed har också uppdragen förändrats.

– Jag vet inte om jag har hittat min roll än. Hittar man någonsin sin roll, frågar prinsessan Sofia i intervjun med Dagens Nyheter.

– Jag tycker att det är ett bra svar, säger Carl Philip till tidningen.

Sofia och Carl Philip

Något de däremot båda två värderar är vikten av att vara trygg med den man är.

– Vi vill att man känner trygghet att vara den man är. Det gäller oavsett om man är prins eller inte, oavsett om man är innanför eller utanför ramen för vad andra tycker och tänker, säger prinsessan Sofia.

Carl Philip bad Sofia att inte ändra sig

Prins Carl Philip passar också på att hylla sin älskade Sofia.

– Jag sa tidigt att jag inte ville att du skulle ändra dig efter någon norm. Jag blev ju förälskad i Sofia för den hon var och inte för det hon kanske skulle ändra sig till. Det var det som jag fick från dig också. Att vara sann i sig själv.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: