Sofia om hatstormen: ”Som att gå in i en vägg”

Prinsessan Sofia fick utstå näthat.

Reaktionerna inför Sofia och Carl Philips kärlek var ofta positiva – men Sofia fick också utstå mycket näthat.

 

Prinsessan Sofia har haft ett innehållsrikt liv – det är inte många som har gjort samma resa som henne! När hon gifte sig med prins Carl Philip var det vissa som inte tyckte att hon passade in i kungafamiljen. Bland annat pekade de på hennes tid som glamourmodell och dokusåpadeltagare. Men prinsessan Sofia har skinn på näsan och skäms inte för den hon är. Angående utviken i herrtidningar sa hon 2014 i SVT:s “Året med kungafamiljen”:

– Det har skrivits om det där i många år, vilket jag tycker är ganska tråkigt. För mig är det tio år sedan. Jag har gått vidare i livet. Jag ångrar det absolut inte, alla erfarenheter i livet bygger ens person, men jag kanske inte skulle ha gjort de valen idag om jag fått förfrågan. Jag är redo att blicka framåt. Men jag kan säga att jag har levt livet i alla fall. Till hundra procent!

Men trots sin tuffa personlighet har hatet som Sofia i perioder fått utstå på nätet gjort ont. I podcasten “Jakten på likes” sa prinsessan:

– Jag kan se en skiftning från innan jag träffade Carl Philip, och vår relation blev offentlig, till efter det. Där, under de första åren, skulle jag nog säga att det var en enorm näthatsstorm mot mig som person. Det var lite som att gå in i en vägg.

Vid det här laget är Sofia en självklar medlem i kungafamiljen och kritikstormen som rasade i början av hennes förhållande med Carl Philip känns främmande. Och Sofia har riktat blicken mot den generation unga människor som just nu går igenom liknande saker som hon upplevt:

– I dag känner jag inte lika mycket att det är jag som blir utsatt – det är en hel generation som blir utsatt.

Foto: TT