Sofia talar i radioprogrammet P4 Extra: "Min oro har minskat"

När ska prinsarna Gabriel och Alexander få tillgång till internet? Och vad känner egentligen prinsessan Sofia för nätet. Under dagen svarade hon på flera frågor i radioprogrammet P4 Extra.

I veckan släppte prinsessan Sofia och prins Carl Philip, i samarbete med BRIS, en bok som riktar sig till föräldrar och som tipsar om hur de ska hantera barn och barnens tid på internet.

För att sprida budskapet om boken ställer de nu upp på diverse intervjuer, och dagen till ära tog hon sig till Radiohuset i Stockholm och medverkade under ett par snabba men intensiva minuter i programmet P4 Extra.

För programledaren Erik Blix berättade hon om både upplevelser, orosmoln och framtidstankar.

– Jag har små barn som kommer att växa upp i den digitala världen och deras liv kommer att vara lika mycket online som offline. Och trots att jag är den första generationen som faktiskt är uppvuxen med internet så går det så otroligt snabbt att jag kan känna en oro kring vad de kommer att uppleva. Jag har personligen en lite sämre erfarenhet under livet av just internet, så jag kände att det här är en handbok som jag själv vill ha, säger prinsessan Sofia bland annat.

Sofia blir emotionell

Hon berättar vidare att arbetet med boken fått hennes oro att lätta oerhört och gett henne verktygen att i framtididen kunna starta en diskusion om nätet tidigt med barnen Gabriel och Alexander. Hon påpekar även att många barn får stöd från både Bris och andra över nätet, och att det finns mycket gott som kommer med en närvaro på Internet.

– Internet för mig är en källa till att ha ett effektivt och organiserat liv och få mkt inspiration jag har lärt mig hantera nätet under min livstid. Men det har ju gått väldigt fort, man har fått tillgång till nätet men ingen manual. Jag tror barnen är bättre rustade än vad vi är. De har ofta bra egna strategier, vad de bör och inte bör göra. Trots det finns det en stark önskan att ha föräldrar nära. Och det är det vi vill uppmana föräldrar till. Att vara närvarande, samtala och vara lika nyfiken på barnens liv på nätet som på deras andra delar i livet.

Prinsessan Sofias diadem

Prins Carl Philips och prinsessan Sofias bok som släppts tillsammans med Bris.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har valt näthat som en av de frågor deras stiftelse jobbar aktivt för att motverka. Och under arbetet har de bland annat erbjudit unga att dela med sig av sina tuffa erfarenheter av näthat, självklart anonymt. Detta för att få en bättre bild av omfattningen av problemet och vad som behöver göras. Men dessa vittnesmål har samtidigt berört Sofia på djupet.

– Jag känner väldigt starkt för detta och blir oerhört emotionell när jag läser de historier vi fått in. Jag har själv erfarenhet av att små saker kan spridas väldigt fort, lägger Sofia till.

Men när kommer då prins Gabriel och prins Alexander få börja surfa runt på nätet, använda sig av appar och YouTube? Även detta svarar prinsessan på under intervjun.

– De kommer få använda nätet när de är tillräckligt gamla för att kunna hantera det. Och vi känner oss nu rustade för den dagen, det känns riktigt bra, förklarar hon.

Ladda ner ditt exemplar av boken här!

Lyssna på hela intervjun i P4 Extra med prinsessan Sofia här!

Läs mer

Sofias fina hårknep – inspireras av drottningen

Carl Philip och Sofia släpper bok!

Nya bilderna avslöjar! Det här gjorde Sofia istället för att gå på Madeleines fest

Foto TT