Sofia talar ut om sitt förflutna – slår tillbaka

Det var friheten att göra misstag som fick henne att växa som person. Nu berättar prinsessan Sofia om tacksamheten till sina föräldrar efter allt näthat.

Prinsessan Sofias och prins Carl Philips initiativ #nejtillnäthat har väckt stor uppmärksamhet. Fler och fler kändisar ställer sig bakom initiativet på sociala medier och prinsparet har vart med i ett flertal intervjuer sedan det släpptes.

Prinsparet har själva upplevt näthat

Den 1 november var prinsparet med i SVT:s populära program Morgonstudion för att dela med sig av projektet de påbörjat. Nyligen släppte stiftelsen en rapport som beskrev barn och ungas upplevelser av näthat. Att Sofias och Carl Philips stiftelse skulle fokusera på mobbning och näthat kändes som en självklarhet för paret.

– Hela det här arbetet kom genom egenupplevd utsatthet på nätet som kom i samband med att vi blev tillsammans, som var väldigt frustrerande och gjorde att jag kände att det här är någonting som vi måste ta itu med, säger prinsessan Sofia i intervjun och fortsätter:

– Om jag, som relativt vuxen kände mig väldigt påverkad av det här, hur känner inte barn och unga att det är i en sfär i skolan där man kan bli väldigt utsatt och ensam i en sådan här situation? Så det var grunden till att vi började arbeta med detta.

Carl Philip och Sofia

Prins Carl Philip och Sofia när de presenterade stiftelsens rapport om näthat.

Något som initiativet lägger mycket fokus på är att barn och vuxna behöver ha en dialog kring klimatet på nätet och att ett stöd hemifrån är viktigt. Prinsparet får frågan om vilka de vände sig till i den här typen av svårigheter.

– Jag har alltid haft ett väldigt starkt stöd i min familj. Jag har en god relation och en väldigt fin stöttande familj runt omkring mig. De har alltid varit mitt trygga stöd, säger Sofia.

Prins Carl Philip håller med och säger att båda föräldrarna, systrarna och kompisarna har varit viktiga bollplank. När prinsessan Sofia blev tillsammans med Carl Philip drabbades hon av enormt mycket hat.

Erik och Marie Hellqvist

Sofias föräldrar Erik och Marie Hellqvist har varit ett stort stöd för prinsessan Sofia.

Många kritiserade hennes förflutna, fokuserade på misstag hon gjort och uttalade sig elakt om henne. Men i intervjun slår Sofia tillbaka mot mobbarna och berättar att hon är tacksam för att hon fick utforska livet på sitt egna sätt.

– En av de främsta sakerna som mina föräldrar gjorde för mig var att släppa mig och låta mig utforska livet på mitt sätt. Det är någonting som jag i vuxen ålder är väldigt tacksam för och tänker mycket på att det är det jag vill ge våra barn också. Nu är våra barn så små, och undrar hur man ska låta barnen gå igenom misstagen. Men jag vet av egen erfarenhet att det är det absolut viktigaste man kan göra, så jag kommer att kämpa med att ge den friheten till våra barn också.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: