Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sofia trotsar kungen – går emot traditionen

05 dec, 2023, 06:00 

Prinsessan Sofia gör tvärtom – och bryter mot kungens heliga julregel.

Annons

Nu dröjer de inte länge innan kungafamiljen samlas på Drottningholm, redo att omfamna julen och fira en högtid fylld av pepparkakor, presenter, lussekatter och Weihnachtsstollen.

20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!Brand logo
20 underbara julbilder på kungafamiljen vi aldrig glömmer!

Men innan dess krävs noggranna förberedelser: korv ska stoppas, paket ska slås in, slottet ska iklä sig sin vackra vinterskrud och vagga in de kungliga julfirarna i en rofylld julstämning.

Kronan på verket skapas dagarna före julafton, eller om kungen får bestämma dan före dan, då man tar in julgranen och klär den med härliga julkulor som lyser upp dess härligt barriga prakt!

Drottning Silvia, kungen, kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine
Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, kung Carl XVI Gustaf, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip, klär sin julgran vid den årliga julfotograferingen på Stockholms slott 21:a december 1992.

Sofia trotsar kungen heliga regel

Kungen är en man av den gamla skolan och håller hårt på traditionerna, men det är inte alla i kungafamiljen som är övertygade om att det är rätt väg att gå att plocka in julgranen dagen innan julafton.

Annons

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip väljer en helt annan strategi och bryter således mot en helig kunglig regel. De vill nämligen ha en gran hemma på Villa Solbacken långt innan julafton.

Förra året postade de en adventhälsning på Instagram. Då kunde man skymta en klädd gran i bakgrunden, med röda och guldiga kulor, trots att datumet bara stod på den 4 december.

”Man förstör traditionen”

Samtidigt förändras tiderna. Även om man lever ett liv som kungligt kan man välja precis själv vad man vill göra, och det är detta beslut som Sofia och Carl Philip fattat med sina tre småprinsar.

Ebba von Mecklenburg, i många år åldfru på Kungliga slottet, tycker dock inte det är rimligt, något som blev tydligt när hon gästade Nyhetsmorgon för några år sedan.

– Man förstör traditionen! Sista veckan före jul får man julpynta. Nu är det adventstider. Man förbereder sig för julen, sa hon.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip älskar att ta in julgranarna tidigt.
Ebba von Mecklenburg
Ebba von Mecklenburg tycker inte det är okej att klä granen så långt innan julafton.

Foto: TT/Instagram

Annons