Sofias val ledde till protester: "Hjärtekrossad"

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia tvingas kämpa än i dag i det dolda – och det har pågått under mer än tio års tid.

När nyheten kablades ut i världen om att Sofia Hellqvist, som hon hette då, hade träffat prins Carl Philip tog kritiken, ryktesspridningen och hatet en otrolig fart. Det tycktes inte veta några gränser.

Camilla Spjuth-Palve var vid den här tiden redaktionschef på Svensk Damtidning och i tidningens kommentarsfält flödade hatet mot prinsessan. I podcasten Svensk Dam Doku berättar hon om den storm som slog mot Sofia.

– Den första artikeln som vi skrev om Sofia fick 350 kommentarer och vi hade aldrig sett något liknande. Dessvärre var större delen av dem negativa. Det handlade om rena elakheter och mobbning och påhoppen som haglade fram var vi inte riktigt beredda på, även om vi anade att den här romansen inte skulle gå hem överallt, säger hon.

Men prinsessan lät sig inte slås ned av hatarna. I stället har hon kavlat upp ärmarna och kämpar än i dag för allas lika värde. Genom Prinsparets stiftelse är hon en av skaparna till initiativet #nejtillnäthat, något som har fått stor uppmärksamhet och som hyllas och backas av kändisar!

Prinsessan Sofia om hatet

När Svensk Damtidning fick en pratstund med prinsparet i oktober förra året, i samband med pressträffen om rapporten om näthat, sa prinsessan så här:

– Näthat är en del som var min vardag under en väldigt lång tid. Jag fick mycket hat och hot. Då kändes det väldigt viktigt att arbeta med de här frågorna, men att rikta det mot barn och unga som inte alltid har samma strategier som vuxna för att hantera utsatthet och ensamhet.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia möter pressen efter presentationen av en rapport om näthat i oktober förra året.

Prinsessan i TV4-dokumentär

Och nu senast, i TV4-dokumentären Prinsessan Sofia – Project Playground, berättar Sofia även om kritiken som grundar sig på att hennes välgörenhetsprojekt bara är för att putsa på hennes rykte. Allt hat och ren negativ kritik är något som påverkar prinsessan, det erkänner hon. Men det är också något som hon slår tillbaka mot.

– Spekulationerna om att ”de sätter upp det här för henne för att bättra på hennes rykte” var hjärtekrossande, främst för alla mina kollegor som jobbar så otroligt stenhårt för att få det här att funka från alla perspektiv, säger prinsessan Sofia i programmet.

Sofia var även med i en intervju i Nyhetsmorgon 2018, där hon berättade hur hon tacklar hatet.

– Jag lärde mig att förhålla mig till det, att aktivt inte läsa saker, då blir känslan i alla fall att det klingar av lite, sa hon då.

Så vi kan nog vara säkra på att så länge hatet fortfarande finns där ute, kommer prinsessan att stå i frontlinjen och kämpa mot det. Outtröttligt, dag som natt.

Foto: Karin Törnblom/TT