Sofia vill skydda lillprinsarna Alexander och Gabriel

Eftersom att prins Carl Philip och prinsessan Sofia aktivt arbetar mot näthat, är de väl medvetna om att det i framtiden kommer pratas om deras söner. Därför försöker de redan nu ge ordet prins en positiv klang när de pratar med Alexander och Gabriel.

Sofia och Carl Philip intervjuas i Dagens Nyheter

När förstår man egentligen att man tillhör en kunglig familj? Vid vilken ålder förstår man att det inte är alla barn som blir fotograferade när de åker till en racingbana med pappa, eller går på promenad med mamma? Prins Carl Philip berättar i en intervju med Dagens Nyheter att det kommer successivt.

– För min egen del var kung och drottning, som pappa och mamma kallades, det var som tilltalsnamn. Man förstod inte innebörden när man var liten. Det kom successivt, säger han.

Sofia och Carl Philip förbereder barnen

Nu när deras söner, prins Alexander och prins Gabriel, inte längre tillhör det kungliga huset kommer deras liv bli mycket friare och mer privat. Men de kommer ändå alltid vara prinsar och tillhöra den kungliga familjen. Sofia och Carl Philip arbetar engagerat mot näthat och mobbning och har själva fått sin beskärda del av trakasserier.

Kanske gör erfarenheten att de är ännu mer måna om att göra sönerna starka i sig själva och förbereda dem på omgivningens åsikter.

– Vi inser att folk kommer att prata med dem och om dem. Vår viktigaste uppgift nu som föräldrar är väl att inbringa en positiv känsla kring ordet prins, säger prinsessan Sofia.

Prinsessan Sofia, prins Alexander och prins Gabriel

Dagens Nyheter frågar hur man gör det och får till svar att de vänder ord till positiva snarare än negativa.

– Det är väldigt konkret. Mammas eller pappas ”älskade lilla prins”. Vi gör det till ett älskvärt och fint ord. I och med att andra kanske kommer att lägga andra värderingar i det ordet, så är det viktigt för oss att fylla det med positiva.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: