Sofias ändring – från vårdbiträde till ”chef”

prinsessan sofia

Det är tvära kast i prinsessan Sofias liv! Ena dagen mamma, nästa vårdbiträde – och idag fick vi se henne som hela sjukhusets hedersordförande.

 

Från vårdbiträde till hedersordförande. Det jätteklivet tog prinsessan Sofia, 35, när hon i dag höll i Sophiahemmets fina digitala examenshälsning.

– Jag vill börja med att säga att jag är oerhört glad att få vara med på er examensdag, och jag hoppas att ni firar ordentligt, även om det kanske inte kan ske på det sätt som ni tänkt, sa prinsessan Sofia.

Till vardags jobbar hon själv som kunglig extraresurs på en av sjukhusets vårdavdelningar – men nu axlade hon alltså en helt annan position. Från detta…

Prinsessan Sofias sjukhusuniform.

Prinsessan Sofias sjukhusuniform.

…till detta!

Prinsessan Sofia.

Sophiahemmets hedersordförande prinsessan Sofia. I sitt tal hyllade hon eleverna: nu får vården ny välbehövd personal, kunskap och kompetens.

Prinsessan Sofia är inne på sitt femte år i denna officiella roll på Sophiahemmet, och som hedersordförande deltar hon också i styrelsemötena. En annan värld än hennes vanliga sjukhusvardag, där hon städar, desinficerar sängar och hjälper till i köket.

Prinsessan Sofia som vårdbiträde på Sophiahemmet i Stockholm.

Jobbet på Sophiahemmet är på deltid, prinsessan Sofia rycker in då och då.

– De senaste månaderna har varit väldigt tuffa, inte minst inom sjukvården. Jag vet att flera av er har stöttat, och för det vill jag tacka er. Jag fick själv möjligheten att komma in och arbeta på Sophiahemmet, och jag gör det fortfarande, faktiskt tillsammans med några av er, sa Sofia nu.

Prinsessan Sofias egna ord om sjukhusjobbet

– Att få uppleva sjukvården inifrån, att få möta patienter, och att få se sjuksköterskor in action – jag kan ärligt säga att jag sällan har varit så imponerad. Det har varit en helt enastående erfarenhet, som jag inte är klar med. Till hösten väntar nya utmaningar, där vi alla behövs. Stort lycka till och grattis!

Och Johanna Adami som är Sophiahemmet Högskolas rektor (och gift med Olof Palmes son Mårten) sa:

– Den 11 juni är en stor och viktig dag på Sophiahemmet Högskola. Denna dag examineras flera hundra sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, Silviasystrar och Silviasjuksköterskor.

Prinsessan Sofia med Sophiahemmet Högskolas rektor Johanna Adami.

Prinsessan Sofia med Sophiahemmet Högskolas rektor Johanna Adami.

– Men även om vår traditionsenliga examenshögtid är uppskjuten till februari nästa år så vill jag, Sophiahemmets hedersordförande H.K.H. prinsessan Sofia och våra lärare ändå manifestera denna glädjens dag, men med denna digitala examenshälsning.

Prinsessan Sofia och Johanna Adami, rektor för Sophiahemmet Högskola

Det blev en digital examenshälsning från prinsessan Sofia och Johanna Adami.

Se prinsessan Sofias tal här:

Prinsessan Sofia och Sophiahemmet

Sophiahemmet invigdes år 1889 och är ett av Sveriges äldsta privata sjukhus. Det ligger vid Valhallavägen i Stockholm och grundades av kungens farfars farmor drottning Sofia, som också lånat ut sitt namn.

Foto: TT.