Sofias avslöjande om Silvia – som ändrade allt

Silvia och Sofia
Frågan på allas läppar när Sofias och Carl Philips förhållande blev känt – vad ska Silvia säga?
Annons

Det var en tuff tid för Sofia när det först blev känt att hon var prins Carl Philips nya flickvän. 25 år gammal, och nybakad dokusåpadeltagare var hon ett tacksamt offer för spekulationer om huruvida hon var en lämplig blivande medlem av kungafamiljen eller inte.

Annons

Något det spekulerades vilt kring var hennes relation med Silvia, skulle hon bli accepterad av drottningen som en i familjen?

Annons

Alla tvivel stillades ett år efter att Carl Philip och Sofia mötts, under ett besök på Solliden tillsammans med kungaparet. Förhållandet hade dock bara varit känt i ungefär ett halvår, och Sofias kanske inte helt konventionella bakgrund hade rört upp många känslor hos delar av svenska folket. Men drottningen visade att hon stod still i stormen genom en speciell gest till Sofia.

carl philip sofia bröllop
Carl Philip och Sofia under bröllopsmiddagen i Vita havet, år 2015.

Berättar om mötet då Silvia visade att hon var accepterad i familjen

Så här berättar Sofia själv i SVT:s Året med kungafamiljen en tid efter att mötet ägt rum:

Annons

– Vi hade en jättetrevlig lunch, och jag kommer ihåg att drottningen kom med ett litet kit inför natten och gav mig en stor kram.

Silvia mottog alltså Sofia med öppna armar, och genom alla år har en fin relation vuxit fram, svärdotter och svärmor emellan!

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

19 kommentarer till “Sofias avslöjande om Silvia – som ändrade allt”

 1. Lotta skriver: 17 augusti, 2020

  Hur många gånger ska vi läsa denna fantastiska berättelse, ena gången är drottningen tveksam andra gången tar hon emot Sofia med öppna armar. Är det inte dags att vända blad.


  1. Anna skriver: 18 augusti, 2020

   Jo, vi gör en “CeGe”…”vi pratar med drottningen och med familjen och sedan vänder vi blad”…!


 2. Leo skriver: 17 augusti, 2020

  Hur många gånger skall vi läsa om detta. Ibland är det smart att som föräldrar inte kämpa emot, tyvärr gav det inget resultat i detta fallet.


 3. Catrin skriver: 17 augusti, 2020

  Verkligen…enligt er egen chefredaktör sade Silvia: “Fullständigt uteslutet!” när Sofia först kom på tal. Allt enligt boken “Carl Philip – Prinsen som inte fick bli kung”.
  Och övernattningskit…som på första/business class på långflygningar…?! Fullständigt sanslöst. Hade inte Sofia med sig en egen necessär…det brukar jag ha när jag ska övernatta hos någon. Undrar om tandborsten m m var försedd med kungligt monogram?!


 4. Fundersam skriver: 18 augusti, 2020

  Ha ha ha… Nu kan väl inte mammas gosse klaga längre


 5. Chris skriver: 18 augusti, 2020

  Vad var det i kitet…? Tandborste, tandkräm och engångsrakhyvel:-)?


 6. Kajsa Nilsson skriver: 18 augusti, 2020

  Tror nog att Silvia kunde hålla sig för skratt när nyheten om sonens nya flickvän nådde henne. För oss “vanliga, dödliga” skulle en svärdotter med den bakgrunden inte vara glädjande. Dessutom med bristande utbildning. Hur ska det då kännas för en familj vars enda roll är att representera Sverige? Och som skattebetalare har man rätt att förvänta sig att representeras av personer med gedigen utbildning. Två av kungabarnens partners uppfyller inte det kravet.


 7. Bror skriver: 18 augusti, 2020

  Det stora mysteriet i berättelsen ”Välkommen in i kungafamiljen” är inte turerna kring Sofia. Inte heller omkring Daniel. Det är istället den obefintliga bakgrundskontroll som gjordes innan den tyska borgardottern Silvia, som den första ofrälse sedan Karin Månsdotter, presenterades som Sveriges blivande drottning.
  Så glatt häpna verkade både journalister och svenska folket vara, över att det inte blev en barpingla från Stureplan bredvid kungen på tronen, att samtliga sa ja och amen till denna tyska dam i den lägre medelåldern på direkten. Och så hade hon ju ett sådant rart leende. För att inte tala om den scharmig brutning när hon talade svenska.
  Alltså: det var inte Daniel som bröt isen, det var Silvia!


  1. charlotte skriver: 19 augusti, 2020

   Ja rör, Vi kan vara förundrade över denna kvinnas styrka, i stor respekt för henne som inte mist förståndet av allt hon blivit utsatt för i Sverige.


 8. Leo skriver: 18 augusti, 2020

  Kajsa Nilsson, precis!


 9. Lotta skriver: 18 augusti, 2020

  Denna necessär är helt otrolig, vi har läst om den femtielva gånger. Jag tror inte att drottningen skulle sjunka så lågt.


 10. caterine skriver: 18 augusti, 2020

  När det gäller att representera så är både Sofia och Daniel bättre än både kungen och drottningen. Det gäller bara att se snygg ut, kan prata lite, klippa band, till det behövs bara lite vanligt folkvett.


 11. Maria Brunström skriver: 19 augusti, 2020

  Det behövs väl ingen speciell utbildning för att närvara vid fester, invigningar och liknande! Dessutom är utbildning inte detsamma som bildning och bildad kan man vara utan att vara utbildad!


 12. josefin skriver: 19 augusti, 2020

  Den här lilla sockersöta sagan har vi hört mànga gànger. Man màste ju undra om den är sann eller hittepà. Vilken vuxen människa skulle àka 50 – 60 mil hemifran utan att ta med sig tandborsten o andra livsnödvándigheter? Helt sákert har Sofia med sig sàdant när hon vet att hon inte kommer att vakna hemma nästa morgon. Alltsà mà man undra om drottningen har nàgot väldigt speciellt i sitt kit (allergipiller mot möglet i den gamla kavaljersbostaden? dagenefterpiller? ) eller om det hela är hittepà. Ett vanligt tandborstkit kan det bara vara om vi inte ráknar med att Sofia ár normalbegàvad o vuxen….o det gör vi ju inte, eller hur??


 13. Lotta skriver: 19 augusti, 2020

  Bror
  Dina historiekunskaper är helt otroliga, men måste du gå till 1500 talet för att briljera.


 14. Obs skriver: 20 augusti, 2020

  Märkligt att inte kungaparet sätter stopp för skriverierna om Sofia Hellqvist. Det verkar som om kungahuset har en annan syn än vad folk i allmänhet har. Är det sonen samt Sofia Hellqvists umgänge som sjunger lovord på sociala medier så att det vilseleder kungaparet. Varför ligger hon inte lågt och upphör med att visa upp sig i media.


 15. Kajsa Nilsson skriver: 21 augusti, 2020

  Bror!
  När kungen förlovade sig med Silvia fick Walter Sommerlath frågan om han varit medlem i nazistpartiet. Han blånekade då och regeringen var för feg (rädda om röster) för att forska vidare i ämnet. Silvia kan ju inte hjälpa vad hennes pappa gjorde men äktenskapet hade aldrig blivit av 1976 om hela sanningen kommit fram. Fast – å andra sidan – så var kungens föräldrars sympatier för nazisterna värre. För att inte tala om kungens morfar som ställdes inför rätta för krigsförbrytelser efter kriget. Han försökte fly till England men skickades tillbaka till Tyskland. Att straffet blev så milt berodde endast på hans kungliga börd.


 16. Ingrid skriver: 24 augusti, 2020

  Roliga historier,
  Kungens morfar var nazist och Daniels farfar var dräng.


 17. Daga skriver: 25 augusti, 2020

  Caterine. jag skulle vilja se dig vid honnörsbordet t ex vid Nobelmiddagen,skulle vilja höra dig senare om hur lätt det var.Skulle vilja se dig uppklädd pigg och fräsch på statsbesök med vana och intresse samtala med olika människor.Osv Osv.Kanske kunde du medge att det är ett jobb som inte alltid är bekvämt och som fordrar sin man.Ett arbete Silvia haft i över fyrtio år ständigt i fotografens granskande öga och reporterns illmariga skrift. Ja jag kallar det faktiskt för arbete och hon har aldrig klagat dessutom har hon gjort det med finess.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar