Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sofias beslut för barnen – väntar med att berätta för dem

01 dec, 2022, 16:00 
Ibraheem Alsalman

Prinsessan Sofia berättar om hur beskedet om att barnen fråntas deras titlar landade.

Annons
Sofias vackraste Nobelklänningar – hela listan!Brand logo
Sofias vackraste Nobelklänningar – hela listan!

Det var 2019 som en bomb slog ned från svenska kungafamiljen med kung Carl Gustaf i spetsen.

Prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn, prins Gabriel, 6, prins Julian, 1, och prins Alexander, 7, ska inte längre tituleras Ers kungliga höghet men de fick behålla de andra titlarna. Beslutet betydde också att barnen kommer inte ha offentliga uppdrag eller apanage.

– Syftet med det här beslutet är framför allt att göra det tydligt vad som är statschefens uppdrag som företrädare för Sverige och avgränsa den krets av medlemmar i den kungliga familjen som ska förväntas ha sådana offentliga åtaganden på kungens uppdrag, sa riksmarskalk Fredrik Wersäll på en pressträff i samband med beskedet.

Sofias beslut för barnen – väntar med att berätta för dem

Både Madeleine och Carl Philip framförde bara positiva omdömen om beslutet och menade att de till 100 procent står bakom beslutet.

Annons

"Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skrev prinsessan Madeleine.

– Det här kommer att ge dem större valmöjligheter i sitt liv, de kan välja utbildning eller jobb. Det här är något vi haft en diskussion väldigt länge om i familjen, så klart. Alla medlemmar i familjen blir ju påverkade på ett eller annat sätt, sa Carl Philip i en intervju med SVT.

Båda prins Carl Philip och prinsessa Sofia har alltså varit tydliga att det egentligen inte är något "chockbesked" som kom från kungens sida. Samtidigt var de tydliga med att deras barn inte vet riktigt att de hade titlarna från början och således är det naturligt för dem att fortsätta leva "som vanligt".

För när prinsessan Sofia läste högt för barnen i samband med läslovet tidigare i oktober i år så fick hon frågor om vad hennes egna barn tycker om de klassiska sagorna hon förläste för andra barn.

Och Sofia var tydlig:

– De uppfattar ju inte riktigt att de är prinsar på det sättet, för dem är det fantastiska sagor som för alla andra barn än så länge.

Annons