Sofias dilemma – stoppas från att leva som hon vill

Sofias liv förändrades så snabbt!

Prinsessan Sofia genomgick en rad förändringar längs vägen – nu skulle hon ta mer kontroll över sitt eget liv. Men coronakrisen kom i vägen – inget blev som det var tänkt.

Förändringarnas vindar blåste kring prinsessan Sofia och prins Carl Philip. I vintras tog hon plats i en ny styrelse, en del i hennes livsomställning efter att kungen beslutat att frånta henens barn deras titlar.

Prinsessan Sofias och prins Carl Philips roller skulle bli mer fria över tid, men förändringen skedde snabbt. Hon tog plats i styrelsen för Skandias oberoende stiftelse Idéer för livet, som funnits i 30 år.

– Jag har sedan länge ett stort engagemang för barn och unga och har följt det viktiga arbete som Idéer för livet gör. Stiftelsen stöttar viktig forskning kring ungas välmående och jag ser fram emot att bidra till det arbetet, sa Sofia i ett pressmeddelande då.

Coronaviruset förändrade allt för Sofia

Men precis som för så många andra runtom i världen har coronavirusets spridning satt käppar i hjulen. För Sofias del har virusets spridning inneburit att hon lagt om kursen i livet, åtminstone för tillfället. Hennes senaste kall är en sjukvårdsutbildning, för att kunna hjälpa folk som blivit sjuka av viruset.

Det var tidningen Mitt i Östermalm som först publicerade uppgifterna om prinsessan Sofias planerade insats inom sjukvården, mitt under coronakrisen: Sofia är en av deltagarna som har gått Sophiahemmet Högskolas snabbutbildning, en kurs som från början var avsedd enbart för permitterad SAS-personal. Målet är att avlasta ordinarie vårdpersonal.

Uppgifter som Svensk Damtidning har fått bekräftade av hovet:

– Det stämmer att prinsessan Sofia har gått den kursen, sa hovets informationschef Margareta Thorgren, som fortsatte att berätta:

– Prinsessan kommer att börja på Sophiahemmet i närtid. Hon kommer att avlasta och stötta personalen på en vårdavdelning.