Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Sofias dyrgripar på Nobel – från det kungliga smyckeskrinet

14 dec, 2018, 18:00 
Prinsessan Sofia
Ametist betyder "oberusad", men visst kan man bli lite yr av strålglansen från de vackra, lila stenarna i det kungliga garnityret.
Annons

Återanvändning är 2000-talets ledord. Detta är något som alltid varit aktuellt i Europas kungahuset, där juveler och smyckegarnityrer delas systerligt mellan olika användare. Senast på kungens svarsmiddag för nobelpristagarna på Kungliga slottet kunde vi bevittna hur prinsessan Sofia nu tar del av dyrgriparna i den kungliga privata smyckesamlingen.

Prinsessan Sofia med ametistgarnityret

Prinsessan Sofia bar sitt eget privata bröllopsdiadem, men pärlorna var avplockade. Till det bar hon delar ur ametistgarnityret som brosch, örhängen och armband.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessan Madeleine nobel
Prinsessan Madeleine vid Nobelfesten 2012.

Aldrig har väl prinsessan Madeleine varit vackrare än när hon bar Ametistgarnityret med ametister och briljanter infattade i silver och guld.

Annons

– Ametisterna har den djupa, lyxiga och dyraste lila tonen och garnityret går att förändra. Vanligen sätts det som ett runt diadem ovanpå hjässan och ser då ut som en låg krona, berättar Kristina af Klinteberg för Svensk Damtidning. Kristina är i dagarna aktuell med boken Smycken som huvudsak.

Kristina af Klinteberg

Ametistgarnityret, eller drottning Josefinas ametister, är ett smyckegarnityr med ametister och briljanter infattade i silver och guld. Garnityret, som sannolikt tillverkats i Paris ca 1805 för den franska kejsarinnan Joséphine, består av halsband, örhängen, två armband som kan kopplas samman samt två broscher. Med hjälp av en silverställning, en modern komplettering, kan halsbandet bäras som diadem, samtidigt som de sammankopplade armbanden fungerar som halsband. Garnityret har gått i arv från drottning Josefina till sonsonen Gustav (V) och ingår i de Bernadotteska stiftelserna.

kronprinsessan Victorias tiara.

Här ser vi kronprinsessan i Ametistgarnityret. Vad är då en ametist? Jo, det kallas den lila färgvarianten av mineralet kvarts, som oftast är vit. Om ametist har kraftig lila-violett färg och/eller är genomskinlig kan man kalla den en ädelsten. Hur ädel den är, är ett kvalitetsbegrepp. I en sten kan man således finna att ena halvan är vit till ljust lila och ogenomskinlig, det vill säga oädel, medan den blir klarare och mer vackert färgad i den ädlare delen. Den är den mest populära av kvartsens färgvarianter. Lite roligt är att namnet ametist kommer från grekiskan och betyder oberusad, då man i antiken trodde att man ej blev berusad av vin, om vinet intogs ur ett glas snidat ur en ametist.

Läs mer:

Foto: IBL

Annons