Sofias förvandling – så har hon gjort om sitt liv

Sofias förvandling – så har hon gjort om sitt liv
Prinsessan Sofia har börjat få en mer fri roll i sina kungliga uppdrag. Enligt experterna är det därför hon blivit ännu mer folkkär.
Annons

I år har prinsessan Sofia formellt tillhört det svenska kungahuset i fem år. Det var nämligen 2015, en vacker junidag, som hon gifte sig med prins Carl Philip i Slottskyrkan i Stockholm.

På de här fem åren har hon lyckats bli en av de mest folkkära personerna i den svenska offentligheten.

“Hon är otroligt folklig”

Annons

Prinsessan Sofia på Nobelfesten. 

Annons

Varumärkesexperten Niklas Olovzon Turner, som grundade reklambyrån Passion Lab, är en specialist på att analysera trender i hur kända människor uppfattas av folket.

Han säger att Sofia har en personlighet som passar perfekt för den svenska befolkningens tycke och smak.

– Hon representerar Sverige i tiden. Hon har ett otroligt folkligt genomslag, för att hon är alldeles lagom. På det sättet är hon som en “Silvia junior”, om du förstår vad jag menar. Hon är samma blandning av mjukhet och hårdhet och värme och kyla. Precis som prins Daniel kom hon utifrån, men hon kändes mer färdig att kliva in i kungahuset än Daniel. Hon är tydligare i sin framtoning.  Hon är extrovert, men bär ändå på en mystik, säger han. 

Fått en mer fri roll

Om man följt Sofias utveckling de senaste åren, så kan man se att prinsessan har förändrats. Hon har fått en mer fri roll i sitt ansvar att representera kungahuset.

Annons

Sofianätverket hade sammanträde. 

Bland annat har hon skapat egna nätverk och hittat samarbetspartners på egen hand. Hon är till exempel en av medlemmarna i Sofianätverket, en grupp med kvinnliga entreprenörer som träffas regelbundet för att bland annat diskutera feministisk utrikespolitik och socialt entreprenörsskap.

– Det här är ett område som intresserar prinsessan mycket och som hon har valt att engagera sig i, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam i oktober.

Socialt entreprenörsskap är mycket riktigt något som Sofia brinner för. Tillsammans med maken prins Carl Philip har hon grundat en egen stiftelse för att motverka näthat bland barn och unga. Sofia delade också ut pris på galan Årets nätängel tidigare i år, till skribenten Hanna Varmaz.

”Upplevde igår en fin och viktig kväll på Årets Nätängelgala. Jag delade ut vår stiftelses hederspris i kategorin barn och ungdomar som gick till Hanna Varmaz. Tack för din kamp för en schysstare och mer inkluderande nätvardag!”, skrev Sofia själv på Instagram om kvällen.

Annons

Sofia har också ett nära samarbete med Bris, Barnens rätt i samhället.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Avslutar veckan med att fira organisationen Rädda Barnens 100 år långa kamp för barns rättigheter💪🏻 #rb100 📸: Pelle T Nilsson/SPA

Ett inlägg delat av Prinsparet (@prinsparet)

Sofia är väl rustad för att navigera i affärslivet. Innan hon träffade prins Carl Philip hade hon studerat affärsutveckling vid New York Institute of English and Business och grundat ett eget yogacenter.

– Hon är en stark kvinna med ett eget go. Det har man märkt, säger Eva Ossiansson, varumärkesexpert och universitetslektor i marknadsföring vid Göteborgs universitet.

Återupptäcker sina rötter

På sista tiden har Sofia också varit extra mån om sina rötter i Dalarna. Prinsessan föddes i Täby, men när hon var sex år gammal flyttade familjen till Älvdalen.

Annons

Nyligen var hon och invigde den nya, omgjorda Älvdalsskolan – samma skola som hon själv gick på som liten flicka.

“Det visar att bygden satsar på sina barn och unga och det gör mig stolt”, skrev hon på Instagram.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

15 kommentarer till “Sofias förvandling – så har hon gjort om sitt liv”

 1. Leo skriver: 16 januari, 2020

  Inte mer om S nu, det är som att koka soppa på ett spik!


 2. Birgitta Persson skriver: 16 januari, 2020

  Sofia sköter sina uppdrag som om hon gjort det under många år. En prinsessa i tiden.


 3. ancibergfeldt skriver: 16 januari, 2020

  Jag skrev fel, menar FÖRVANDLING !!!


 4. ancibergfeldt skriver: 16 januari, 2020

  Menar ordet förvandling.


 5. Cissi skriver: 16 januari, 2020

  Mystik? Utbildning?


 6. Elna skriver: 17 januari, 2020

  Allt ljus på Sofia var är prins Carl-Filip ?


 7. Leo skriver: 17 januari, 2020

  ”Avförtrollningen” av kungahuset har pågått några år nu.


 8. Bror skriver: 17 januari, 2020

  Varifrån får ni kommentatorer kraften till detta?
  En sak är i alla fall säker: den kan inte komma ovanifrån.


 9. Bea skriver: 17 januari, 2020

  Kanske ser hon en liten ljusning vid horisonten numera om ett lite friare liv för sig själv och sin familj. Det påverkar mycket mentalt. Härligt om så är fallet.


 10. Helene skriver: 17 januari, 2020

  Vi bör eftersträva att förhålla oss till fakta, vare sig vi uttrycker oss offentligt muntligt, eller i skrift.—Angående Sofias studier här ovan i texten, finns faktafel. Studien var: Accounting with computer applications.–Dock ej fullföljd, endast påbörjad.–Sofia gick yogaintruktörsutbildning, har dock ej startat eget yogacentra.
  Angående Sofianätverket: Initiativtagare: Tove Ahlström, startade detta Sofianätverk år 2017, och det “döptes” till Sofianätverket pga. 3 kvinnor i nätverket hette just Sofia. –P.Sofia ingick år 2019.


  1. josefin skriver: 20 januari, 2020

   Tack Helene.


  2. charlotte skriver: 20 januari, 2020

   Helene,
   Vad syftar din jakt på Sofias ev studier på? Många människor är belästa och kunniga utan att ha någon ämbetsexamen. Det viktigaste om man kommer in i ett kungahus är att man är ödmjuk och kan anpassa sig. Vi kan vara stolta över Sofia och Daniel. Jämför Meghan Markles fasoner. Hennes uppförande är oacceptabelt.


 11. Helene skriver: 20 januari, 2020

  charlotte.

  Att presentera fakta är inte synonymt med jakt! –Någon stolthet över någon i kungahuset känner jag ej.–Däremot kan jag känna respekt o vördnad över människor som verkligen gör skillnad för mänskligheten.


 12. IngridR skriver: 20 januari, 2020

  Helene
  Instämmer.
  Och kan känna sympati för Daniel som gifte sig med sin kära Victoria TROTS att hon var prinsessa inte DÄRFÖR ATT.


 13. Elna skriver: 21 januari, 2020

  Ännu en hyllnings artikel om Sofia.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar