Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sofias förvandling – så har hon gjort om sitt liv

16 jan, 2020, 19:00 
Prinsessan Sofia har börjat få en mer fri roll i sina kungliga uppdrag.Enligt experterna är det därför hon blivit ännu mer folkkär.
Annons

I år har prinsessan Sofia formellt tillhört det svenska kungahuset i fem år. Det var nämligen 2015, en vacker junidag, som hon gifte sig med prins Carl Philip i Slottskyrkan i Stockholm.

På de här fem åren har hon lyckats bli en av de mest folkkära personerna i den svenska offentligheten.

“Hon är otroligt folklig”

Prinsessan Sofia på Nobelfesten. 

Varumärkesexperten Niklas Olovzon Turner, som grundade reklambyrån Passion Lab, är en specialist på att analysera trender i hur kända människor uppfattas av folket.

Han säger att Sofia har en personlighet som passar perfekt för den svenska befolkningens tycke och smak.

– Hon representerar Sverige i tiden. Hon har ett otroligt folkligt genomslag, för att hon är alldeles lagom. På det sättet är hon som en “Silvia junior”, om du förstår vad jag menar. Hon är samma blandning av mjukhet och hårdhet och värme och kyla. Precis som prins Daniel kom hon utifrån, men hon kändes mer färdig att kliva in i kungahuset än Daniel. Hon är tydligare i sin framtoning.  Hon är extrovert, men bär ändå på en mystik, säger han. 

Annons

Fått en mer fri roll

Om man följt Sofias utveckling de senaste åren, så kan man se att prinsessan har förändrats. Hon har fått en mer fri roll i sitt ansvar att representera kungahuset.

Sofianätverket hade sammanträde. 

Bland annat har hon skapat egna nätverk och hittat samarbetspartners på egen hand. Hon är till exempel en av medlemmarna i Sofianätverket, en grupp med kvinnliga entreprenörer som träffas regelbundet för att bland annat diskutera feministisk utrikespolitik och socialt entreprenörsskap.

– Det här är ett område som intresserar prinsessan mycket och som hon har valt att engagera sig i, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam i oktober.

Socialt entreprenörsskap är mycket riktigt något som Sofia brinner för. Tillsammans med maken prins Carl Philip har hon grundat en egen stiftelse för att motverka näthat bland barn och unga. Sofia delade också ut pris på galan Årets nätängel tidigare i år, till skribenten Hanna Varmaz.

Annons

”Upplevde igår en fin och viktig kväll på Årets Nätängelgala. Jag delade ut vår stiftelses hederspris i kategorin barn och ungdomar som gick till Hanna Varmaz. Tack för din kamp för en schysstare och mer inkluderande nätvardag!”, skrev Sofia själv på Instagram om kvällen.

Sofia har också ett nära samarbete med Bris, Barnens rätt i samhället.

Sofia är väl rustad för att navigera i affärslivet. Innan hon träffade prins Carl Philip hade hon studerat affärsutveckling vid New York Institute of English and Business och grundat ett eget yogacenter.

– Hon är en stark kvinna med ett eget go. Det har man märkt, säger Eva Ossiansson, varumärkesexpert och universitetslektor i marknadsföring vid Göteborgs universitet.

Återupptäcker sina rötter

På sista tiden har Sofia också varit extra mån om sina rötter i Dalarna. Prinsessan föddes i Täby, men när hon var sex år gammal flyttade familjen till Älvdalen.

Nyligen var hon och invigde den nya, omgjorda Älvdalsskolan – samma skola som hon själv gick på som liten flicka.

“Det visar att bygden satsar på sina barn och unga och det gör mig stolt”, skrev hon på Instagram.

Annons