Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Sofias hemlighet gick inte längre att dölja – nyheten sprids utomlands

15 jun, 2024, 05:00 
Det har länge funnits en hemlighet kring prinsessan Sofia – som nu är avslöjad. Här är snackisen som nått utländsk press.
Annons

Prinsessan Sofia är en riktigt populär kunglighet, även utanför Sveriges landsgränser. Och nu skapar den moderna prinsessan rubriker utomlands – efter att en välbevarad hemlighet röjts.

I fokus står en dyrbar present signerad drottning Silvia.

Så mycket är Victorias, Sofias & Madeleines förlovningsringar värdaBrand logo
Så mycket är Victorias, Sofias & Madeleines förlovningsringar värda

Prinsessan Sofias stora hemlighet – hovet vill inte kommentera

Den inbitna kungahus-entusiasten känner väl till prinsessan Sofias bröllopsgåva från kungen och drottningen. Det är nämligen en sak hon gärna visar upp på galamiddagar och festligheter: en tiara.

Annons

Tiaran fick hon i samband med bröllopet 2015, och den tillhör hennes privata kollektion. Och även om Sofia har tillgång till andra diadem och tiaror, är det just denna hon bär i särklass oftast.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia möter folkets jubel på Logården vid Stockholm Slott efter vigsel i Slottskyrkan
Ett lyckligt nygift par – och tiaradebut.Patrik C Österberg / TT

Men hemlighetsmakeriet kring det vackra smycket har varit stort och hovet har lagt locket på när Svensk Dam frågat om dess ursprung. En källa kunde dock ge en liten inblick i den spännande historian bakom:

– Från början var det ett halsband. Drottningen fick det i present för en del år sedan av en prins i det thailändska kungahuset. Sedan gjordes halsbandet om till ett diadem, när det stod klart att Carl Philip skulle gifta sig med Sofia.

Annons

Ja, Silvia tog saken i egna händer och lät ett ombud åka tillbaka till Thailand med halsbandet för att få det förvandlat till en tiara – av en noga utvald juvelerare.

Prinsessan Sofia kan inte längre dölja lyckliga hemligheten

Tiaran har värderats till svindlande 40 miljoner kronor, och har blivit en riktig snackis i kungliga kretsar. Inte minst för att den är så unik – det går ju att byta ut topparna på briljantlöven.

Prinsessan Sofia vid kungens middag för Nobelpristagarna på det kungliga slottet på måndagskvällen
Prinsessan Sofia vid kungens middag för Nobelpristagarna i fjol, då var tiaran helt avskalad.Jonas Ekströmer/TT

Det gör att tiaran är extremt mångsidig och användbar, och under åren har vi sett den med allt från pärlor, till stenar i turkos, blå och gult. För att inte glömma att den ju går att ha "au naturel".

Annons
Prinsessan Sofia under tisdagens galamiddag på Stockholms slott för det finska presidentparet som är på ett två dagar långt statsbesök.
Under galamiddagen för det finska presidentparet 2022 blev det pärlor.Christine Olsson/TT

Så varför är denna nio år gamla present på tapeten igen?

Jo, för ett litet tag sedan kunde nämligen den kungliga mode-experten Sarah Williams som driver sajterna Theroyalsandi och Ufonomore sätta punkt för år av spekulationer:

– Prinsessan Sofias tiara gjordes av @beautygems_official! En thailandsbaserad juvelerarfirma som har ett nära band till den svenska kungafamiljen.

En välbevarad hemlighet – som nu är ute för allmänheten. Och det är tydligt att tiaran engagerar. Danska Billed-bladet och den kungliga sajten The Court Jeweller är bara två av de som uppmärksammar att det stora mysteriet äntligen är löst.

Prinsessan Sofia vid banketten på Stockholms slott som kungaparet håller för Danmarks kungapar.
Vid banketten för det danska kungaparet i våras matchade Sofia stenarna med klänningen – så snyggt!Pontus Lundahl/TT

Foto: TT

Annons