Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sofias lyxköp – betalar vad det kostar

17 sep, 2020, 17:00 
Prinsessan Sofia
Att designa en Nobelklänning är en dröm för många klädskapare, men bara för att kunden är en kunglighet betyder det inte att de får fria tyglar. Det finns en strikt budget att förhålla sig till.
Annons
Styla håret kungligt med Björn Axén – inspirerat av Sofias halvuppsättningBrand logo
Styla håret kungligt med Björn Axén – inspirerat av Sofias halvuppsättning

Varje år visar kungligheterna upp sig i sina vackraste kläder på den traditionsenliga Nobelfesten och det är alltid spännande att se vad de har valt för stil och vilken designer som ligger bakom de vackra kreationerna. Inte sällan är det välkända designers som får uppdrag att designa de kvinnliga kungafamiljemedlemmarnas klänningar och på senare år har det blivit populärt att välja en svensk skapare.

Det var precis vad prinsessan Sofia gjorde för fyra år sedan när hon bar en smaragdgrön sidendröm från Dagmar. Det var ett helt team bakom klänningen, förutom Sofia själv som var med längs hela vägen var det Dagmars designer Karin Tjäder, en sömmerska och en konstruktör som jobbade med klänningen, skriver Expressen.

Men det är inte billigt att få en specialdesingad klänning, inte ens om man är kunglig. Men Karin berättade för Expressen när det begav sig att Sofia hade en tajt budget och att spendera slösaktigt inte finns på kartan.

Sofias gröna sidenklänning från Dagmar blev en snackis efter nobelfesten.

– Jag kan inte säga vad den kostar exakt. Men alla meter som går åt kostar givetvis och alla timmarna som det tagit att ta fram. Men alla i kungafamiljen vill verkligen betala vad det kostar, men sedan har de inga obegränsade budgetar. De har ganska stränga budgetar att hålla sig till. Som vi alla har, säger Karin till tidningen.

Hon bar den med en diskret tiara och eleganta smaragdörhängen.

Designern: ”Det kan kosta vad som helst”

Till just Sofias gröna klänning var det viktigt med kvalitén på tyget, för även om Nobel bara varar en kväll ska klänningen kunna ha en lång livslängd efter den är över.

– Det kan kosta vad som helst. Vi har valt ett vackert italienskt sidenduchesse som i sig kostar mycket. Men det är också viktigt att den ska hålla över lång tid. Dels för återanvändning, men eftersom det är en Nobelklänning kommer den säkert att bevaras och kanske ställas ut. Det måste vara ett hållbart tyg över tid, säger hon.

Foto: TT

 

 

Annons