Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sofias och Carl Philips oro – går inte att blunda för: "Oroväckande"

15 dec, 2023, 18:00 

Prinsessan Sofias oroväckande ord om barn och ungas psykiska hälsa på nätet.

Annons

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har engagerat sig barn och ungas välmående i flera år. När de gifte sig 2015 fick de en stiftelse i gåva, där tanken var att de skulle arbeta med sina hjärtefrågor.

Prinsessan Sofias oro för barnen: ”Oroväckande”Brand logo
Prinsessan Sofias oro för barnen: ”Oroväckande”

Det har de sedan dess gjort, arbetat och engagerat sig i frågor som står prinsparet nära, och inte minst är det frågor om barns utsatthet på nätet som blivit en stor drivkraft i deras arbete.

– Det är ett tuffare tonläge från vuxna också i den offentliga debatten. Barn gör ju ofta som vi vuxna gör, så det är viktigt för oss vuxna att tänka på hur vi uttrycker oss på nätet, sa Sofia när hon gästade Lilla Aktuellt.

Annons
Prinsessan Sofia
I Året med kungafamiljen 2023 berättar prinsessan Sofia om sin stora kamp för barnens rätt till trygghet på nätet.

”Börjat rycka på axlarna”

Siffrorna är inte direkt muntra. Sedan fjolårsrapporten Svenskar och internet 2022 av Internetstiftelsen, har en det skett en fördubbling av unga som utsatts för näthat jämfört med 2021.

Enligt prinsessan Sofia har det gått så långt att barn och unga slutat bry sig, att näthat blivit så normaliserat att de närmast gett upp när de mötts av elaka kommentarer.

– Många barn vi pratar med säger att de börjat rycka på axlarna när de får hot, hat eller kränkningar på nätet, att de känner att bli kallad det ena och det andra inte berör dem längre.

Annons

– Det tycker jag är oroväckande. Jag tycker barn och unga ska ha bättre förutsättningar för att kunna må bra och ha en god psykisk hälsa, säger Sofia i SVT:s Året med kungafamiljen.

Sofias kamp med Carl Philip

I stället för att känna hopplöshet, vill både Sofia och Carl Philip jobba ännu hårdare för att bryta den negativa trenden och se till så att alla barn och unga kan surfa runt utan några problem.

– Vi vill kämpa ännu hårdare för rätten att vara den man är, utan att bli utsatt.

Prins Carl Philip
Likt prinsessan Sofia är prins Carl Philip engagerade för barns rätt till trygghet på nätet.

Foto: TT

Annons