Sofias oro! Hemska beskedet till mamma Marie Hellqvist

01 okt, 2020, 07:00 
https://image.svenskdam.se/ellen-svartvit1-200x200.jpg.jpg?imageId=5471140&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687
Ellen Myrgård Lindén
prinsessan sofia prins carl philip
Prinsessan Sofias hemort ser en ökning av coronaviruset.
Annons
Prinsessan Sofias känslosamma tal från Älvdalen: ”En plats för framtidstro”
Prinsessan Sofias känslosamma tal från Älvdalen: ”En plats för framtidstro”

Faran är inte över än vad gäller coronaviruset. Världens alla ledare, i samråd med experterna, sitter fortfarande med sina pannor i djupa veck för att komma fram till den bästa strategin för att motverka smittspridningen. Och förstås – ta fram ett vaccin.

Prinsessan Sofia vågar inte åka hem

För inte alls längesedan, när den svenska regeringen släppte på några av sina restriktioner, kände nog många svenskar att det gick att andas ut lite. Men nu rapporterar Folkhälsomyndigheten att man ser lokala utbrott av covid-19 i flera av landets regioner. Och det är bland annat Region Dalarna som nämns i rapporten. Någonting som förstås gör prinsessan Sofia orolig. Hon har ju sina föräldrar, och en stor del av sin släkt, hemma i Dalarna.

Prinsessan Sofia
Oroväckande nyheter från Dalarna.

Region Dalarna har i skrivande 2 601 stycken konstaterade coronafall. Och då är inte dem som insjuknad i hemmet, utan att söka vård, inräknade. Det är inte bland personer över 70 år som smittan ökar. Nej, istället ser man en spridning bland ungdomar mellan 15-19 år.

Annons

– Det är fullt förståeligt att ungdomar som har pluggat hemma hela våren nu vill gå till skolan igen och umgås med sina kompisar. Men det är otroligt viktigt att de stannar hemma vid minsta symtom för att smittan inte ska spridas vidare till de äldre och sköra, säger Roger Larsson, chefläkare vid Region Dalarna.

Oron för Marie Hellqvist

Att de smittade personerna skulle röra sig ute i samhället och sprida viruset vidare är förstås Sofias stora skräck. Det senaste halvåret har hon undvikit resor hem till Älvdalen för att skydda sina föräldrar så gott det bara går.

Och känner man av minsta symptom finns det tydliga riktlinjer kring vad man bör göra.

– Provtagningstider läggs ut löpande så det kan löna sig att gå in några gånger varje dag om det är fullt första gången man loggar in, och man kan boka in sig på vilken vårdcentral man vill i länet. Om man inte har några symtom ska man inte gå och provta sig, ej heller om man har haft en laboratorieverifierad covid-19 infektion tidigare i år eller om man har testat positivt för antikroppar, säger Roger Larsson som arbetar vid en vårdcentral i regionen.

Foto: TT

Annons