Sofias splittring med Silvia – går emot drottningen

Just i den här frågan verkar Silvia och Sofia tycka annorlunda!

Prinsessan Sofia tycker annorlunda än drottning Silvia i en specifik fråga.Det har hon visat under hemliga möten.

Prinsessan Sofia och drottning Silvia är goda vänner, bundsförvanter och förtrogna. Allt tyder på att de båda kvinnorna har en både varm och stabil relation. Men bara för att man är vänner behöver man inte tycka lika i varenda fråga.

Och när det gäller just en sak, så verkar Sofia och Silvia ha lite olika inställning. Vi pratar om en av vår tids mest infekterade frågor: feminismen.

Prinsessan Sofia går emot drottning Silvia

Just i den här frågan verkar Silvia och Sofia tycka annorlunda!

Just i den här frågan verkar Silvia och Sofia tycka annorlunda!

Silvia är från en mer konservativ bakgrund. Hon är flera decennier äldre än Sofia och formades av en strikt religiös uppväxt med två djupt troende föräldrar. Det är ganska väntat att hennes åsikter drar åt en mer gammaldags riktning.

Så här sa Silvia när hon blev intervjuad av tidningsdrottningen Amelia Adamo i Aftonbladet och fick frågan vad ordet “feminist” betyder för henne.

– Jag försöker undvika den frågan, för den är laddad just nu och kan tolkas på så många vis, sa Silvia.

– Jag tycker att det är en diskussion som verkar ha gått för långt. Däremot tycker jag att man ska vara feminin. Och att Sverige kommit mycket långt när det gäller jämlikhet.

Sofias hemliga möten

Vad är då Sofias relation till feminismen? Helt annorlunda. Faktum är att Sofia är med i en kvinnosaksgrupp, Sofianätverket, som haft möten på Östermalm.

”Idag samlades Sofianätverket för att diskutera socialt entreprenörskap, feministisk utrikespolitik och hur nätverket kan skapa förutsättning för kvinnlig inkludering framöver” skrev en av deltagarna på Instagram efter ett möte.

Margareta Thorgren, informationschef på hovet, bekräftade att jämställdhet är en viktig fråga för Sofia.

– Det här är ett område som intresserar prinsessan mycket och som hon har valt att engagera sig i, sa Margareta då.

Vi kan utgå från att både Silvia och Sofia är för jämställdhet. Men baserat på ovanstående, så kan man nog säga att de har lite olika tankar kring hur ett rättvist samhälle ska uppnås.