Sofias stora sorg – efter kungens tuffa beslut

prinsessan Sofia

Fredrik Sandberg/TT
Så som hon hade sett fram emot att komma ut på fältet igen! Men så förändrades allt över en natt, och prinsessan Sofia stoppades av kungen.

Ända sedan kungen beslutade att banta ner kungahuset och ta bort titlarna som kungliga högheter för Carl Philip och Sofias söner har prinsparet haft mindre att göra när det kommer till kunglig representation. Men så kom coronapandemin som ingen hade kunnat förutse och Sofia fick chansen igen. Hon kavlade upp ärmarna och började volontärarbeta och har under hösten jobbat betydligt flitigare med uppdrag igen, även om det inte är på samma nivå som kronprinsessan.

Prinsessan Sofia fick återigen ökat ansvar

Prinsessan Sofia har genom åren mognat in i sin roll som prinsessa och representant för kungahuset, och det är tydligt att hon tar sitt jobb på största allvar. Hon skyggar heller inte undan för arbete när kungen behöver någon som kan ställa upp och det var precis det han behövde när projektet med att besöka alla Sveriges län för att höra om deras arbete med corona drogs igång. Kungaparet själva tog hand om det första besöket, som naturligt nog var i Stockholms län.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip spenderade en hel dag i Värmland – och gjorde succé!

Fredrik Sandberg/TT

Därefter var det kronprinsessparets tur, och de hann besöka Västmanland och Södermanland innan det äntligen blev dags för Sofia och Carl Philip att bege sig till sitt alldeles egna hertigdöme, nämligen Värmland.

Entusiasmen var påtaglig och Sofia bjöd till och med alla som följer prinsparet via deras Instagramkonto på en härlig selfie, tagen i bilen på väg till det kungliga residenset i Karlstad. Där spenderade de natten innan det var dags att ge sig ut bland sjukhuspersonal och lokala företag. Prins Carl Philip var en ypperlig representant i sitt fars ställe och Sofia strålade när de sida vid sida deltog i alla dagens härliga aktiviteter.

kungen kung carl gustaf

Det är alltid kungen som har sista ordet när det kommer till vem som åker ut och representerar. Den här gången fick prinsessan Sofia stanna hemma.

Peter Knutson/Kungahuset

Prinsessan Sofia stoppades av kungen – efter nya restriktioner

Dagen i Värmland blev till en succé och de hyllades av följare över hela landet, som längtat efter att få se prinsparet "in action" igen.

Men lyckan varade inte länge. Efter att Victoria och Daniel tvingats ställa in sitt besök i Uppsala på grund av kraftigt skärpta restriktioner följde snabbt Örebro efter. Även där har smittan av corona ökat drastiskt den senaste tiden och restriktionerna skärptes ytterligare, vilket innebär att ett besök just nu inte skulle vara försvarbart från kungahusets sida, det goda syftet till trots.

De får helt enkelt skjuta upp resandet i landet till nästa år och Sofia sitter återigen på avbytarbänken i väntan på fler intressanta uppdrag att ta sig an.