Sofias tydliga ställningstagande väcker reaktioner

prins car philip prinsessan sofia
Prinsessan Sofia hyllades för sin insats som vårdbiträde i våras – och när beskedet kom att det blir en fortsättning på arbetet i höst var hyllningskören tillbaka!
Annons

Prinsessan Sofia har gång på gång visat att hon är en prinsessa som vill finnas till för det svenska folket, och det kanske största provet på det hittills var hennes beslut att utbilda sig till vårdbiträde för att hjälpa till under coronapandemin i våras.

Annons

Prinsessan Sofia är inne på sitt femte år i sin officiella roll som hedersordförande på Sophiahemmet, och som hedersordförande deltar hon också i styrelsemötena. En annan värld än hennes vanliga sjukhusvardag, där hon städar, desinficerar sängar och hjälper till i köket.

När det kom till examen i våras så höll hon tal inför de avgående sjuksköterskestudenterna, för att inspirera dem till att kliva ut i arbetslivet.

Annons

– De senaste månaderna har varit väldigt tuffa, inte minst inom sjukvården. Jag vet att flera av er har stöttat, och för det vill jag tacka er. Jag fick själv möjligheten att komma in och arbeta på Sophiahemmet, och jag gör det fortfarande, faktiskt tillsammans med några av er, sa Sofia då.

Prinsessan Sofia på Sophiahemmet
Prinsessan Sofia gick en sjukvårdsutbildning på Sophiahemmet och hjälpte till att avlasta den ordinarie personalen med vissa uppgifter i våras.

Uppmärksammas för sin goda gärning

Under sommaren har det blivit en välförtjänst semester hemma i Sverige för Sofia och familjen, men nu är det tillbaka till vardagen igen, och hovets informationschef Margareta Thorgren har bekräftat att Sofia kommer återgå till sitt deltidsarbete som vårdbiträde.

LÄS MER: Sofia tillbaka i sin roll som vårdbiträde

Även Expressen uppmärksammade nyheten, och på sociala medier har Sofia hyllats för sitt val.

prinsessan sofia
Prinsessan Sofia berättade om sitt nya jobb på Sophiahemmet – i ett digitalt tal.

”Stor förebild och ett klokt beslut i dessa tider. Imponerad av dig Sofia. ❤️” skriver en Facebook-användare.

”All heder till vår prinsessa 👸 🙏❤️” skriver en annan.

Tillbaka redan i nästa vecka

Om bara några dagar drar Sofia på sig sjukhusuniformen och knäpper på sig namnbrickan igen och kliver in hos sina gamla kollegor på privatsjukhuset Sophiahemmet på Östermalm i Stockholm.

Sofia är snart tillbaka på ”jobbet” som vårdbiträde!

– Ja, prinsessan Sofia fortsätter sitt arbete på Sophiahemmet och börjar sin deltidstjänst igen i september. Hon ser mycket fram emot det, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Sophiahemmet invigdes år 1889 och är ett av Sveriges äldsta privata sjukhus. Det ligger vid Valhallavägen i Stockholm och grundades av kungens farfars farmor drottning Sofia, som också lånat ut sitt namn.

Foto: TT
Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

26 kommentarer till “Sofias tydliga ställningstagande väcker reaktioner”

 1. josefin skriver: 27 augusti, 2020

  Da capo, igen.


 2. Anna skriver: 27 augusti, 2020

  Att diska, städa o desinficera utrustning…är det verkligen ’sjukvårdsutbildning’??? Snart är väl Sofia halvfärdig läkare…


  1. Majvor Karlsson skriver: 27 augusti, 2020

   Anna …. Att diska, städa o decinficera sjukvårdutrustning i sjukvårdmiljö o speciellt vid smittorisk, kräver ett visst sätt att göra detta på. Det är inte som att städa o diska hemma..


 3. Pensionär skriver: 27 augusti, 2020

  Tycker att Sofia gör ett bra jobb och uppger själv att hon arbetar Extra som Vårdbiträde. Varför en del insändare vill få det till att hon sagt sjuksköterska får nog stå för dem. Heja Sofia


  1. charlotte skriver: 27 augusti, 2020

   Pensionär,
   Ett stort tack till dig som försvarar vår prinsessa!


 4. Leo skriver: 27 augusti, 2020

  Tjatigt när samma innehåll återkommer om o om igen! Inte intressantare denna gången.


 5. Ingrid skriver: 27 augusti, 2020

  När kan vi verklighetsförankra våra superlativer?


 6. pa skriver: 27 augusti, 2020

  varför inte söka till sjuksköterskeutbildning då?vore ett föredömme..🤗


  1. Fluff skriver: 27 augusti, 2020

   Hon har inte behörighet att söka.
   Kraven för at få läsa en kandidatexamen i omvårdnad har skärpts och estetiska programmet på gymnasiet räcker inte till.


  2. Camilla skriver: 28 augusti, 2020

   Exakt! Nu när prinsparet inte behövs för representation i samma utsträckning längre kan de ju skaffa sig vanliga, civila jobb…och en riktig vårdutbildning vore väl en bra grund att stå på. Och då menar jag riktiga jobb i vardagen, inte PR-jippon med fotografer och kolleger uppställda i raka led som välkomstkommitté.


 7. Helene skriver: 27 augusti, 2020

  Här har många av naturliga skäl, (om ej sjukvårdsutbildad) många sakfel. Tex. desinfektion av instrument som ett ex.–Ingen utan lång utbildning i just detta viktiga arbete kommer ifråga.-Sammanfattning: Ingen-absolut ingen, kommer in från “gatan” helt outbildad på sjukhus idag. -Sofias erfarenhet som blivit till “under våren”, enl. hovet, varade 4 dagar totalt! Allt med en “utvald” handledare.-Om detta har jag skrivit tidigare.-Ämnar inte traggla detta faktum en gång till.–De SAS-anställda var 3 veckor.-Idag är läget ett annat-ekonomin sätter gränser, endast de redan anställda,dvs. Leg. läkare, Leg. sjuksköterskor, samt undersköterskor är befintlig personal.!–Hovet önskar å prinsessans vägnar att få tillträde med handledare på för prinsessan utvalda delar. Besök på barnavd bla, besök på xx.osv.–Ingen stoppar en kunglig. Sophiahemmet gör som prinsessan önskar. Fakta!


  1. Birthe Vejrum skriver: 31 augusti, 2020

   Der har intetsteds været skrevet, at Sofia har/skal arbejde inde på operationsstuer eller konsultationer. Hun er kort sagt blevet instrueret i at “tvätta skiten” af sengene, og andre praktiske opgaver i samme kategori, og jeg har på DR tv set dokumentarer om sådanne arbejdsgange.
   Alle går samme kursus, og der er absolut ingen læger involveret!


 8. Lotta skriver: 27 augusti, 2020

  Herregud varför måste vår prinsessa försvaras, Charlotte . Hon som är så fantastisk. Sorgligt att du alltid måste stå på hennes sida hoppas att hon uppskattar det.


  1. Birthe Vejrum skriver: 28 augusti, 2020

   Lotta – med så mange gribbe/gamar, der synes, de er typ overmennesker, og derfor har RET til at fremsætte nedværdigende kommentarer i en uendelighed om et andet menneske, så er det vel ikke så mærkværdigt, at der er nogle med et helt andet menneskesyn, der vælger at svare igen!


 9. Gilla skriver: 27 augusti, 2020

  pa. Med tvåårigt gymnasium??


 10. Aveline skriver: 27 augusti, 2020

  Vårdbiträde? Knappast.


 11. Lotta skriver: 28 augusti, 2020

  Charlotte
  Varför behöver Sofia försvaras. Hon gör allt för att synas i pressen.


  1. Ulla Lundell skriver: 30 augusti, 2020

   Om nu prinsessan Sofia vill jobba extra på Sophia hemmet som volontär med det som står beskrivet i artikeln här ovan så är väl det bra?

   Ulla


 12. charlotte skriver: 28 augusti, 2020

  Varför måste all vårdpersonal gå ut här och förklara för oss andra hur utbildningar är uppbyggda osv? Vi vet självklara saker naturligtvis! Flygvärdinnorna som också jobbat på Sophiahemmet har ju bara 3 veckors utbildning totalt i sitt yrke. Kan dessa kallas vårdbiträden? Jag bara undrar. Allt här är ju bara kränkningar av Sofia och hennes goda vilja att hjälpa till.


 13. Sara skriver: 28 augusti, 2020

  Helene,

  Lite förtydliganden behövs nog. Personal utan usk-utbildning benämns vanligen vårdbiträde. Utbildningen för dessa biträden, exempelvis semestervikarier i hemtjänsten omfattar tre dagar och hålls oftast i kommunens regi. Sterilisering av instrument har aldrig ens nämnts i sammanhanget, däremot desinficeras ofta bäcken och rondskålar i ett sk sköljrum. En uppgift alla anställda kan och får utföra, alltså även S. Det borde hon väl vara betrodd med efter ditt sakkunniga handledarskap??


 14. Pensionär skriver: 28 augusti, 2020

  Tänk om Victoria någon gång skulle kliva in och göra samma sak som Sofia


 15. Daga skriver: 28 augusti, 2020

  Under mina år i vården fick vi vana och utbildade ta emot många från ”gatan” ge dem den första introduktionen och så var det bara att hugga i.Särskilt sommarmånaderna hade vi många outbildade vikarier.En del lärde sig snabbt och blev riktigt bra medarbetare.Många fortsatte och utbildade sig.I dag måste kanske alla ha utbildning som är närmast patienten när det gäller omvårdnad.På den tiden arbetade sjukvårdsbiträden på sjukhusets vårdavdelningar IVA och operation.Nu är de utbytta mot undersköterskor kommna direkt från gymnasieutbildning.


 16. Daga skriver: 31 augusti, 2020

  Lotta och det vet du!😎


 17. Birthe Vejrum skriver: 1 september, 2020

  Sara, Daga + Charlotte – BRA kommentarer! 🙂


 18. Daga skriver: 3 september, 2020

  Birthe Vejrum Vi gillar dina kommentarer🥰 också!Tack!


 19. Fundersam skriver: 7 september, 2020

  Var gjorde ni av bilden där Sofia Hellqvist och Madeleine skrattade tillsammans?
  Tandraden behöver inte gömmas, den är likadan ff.
  Får man göra så. Locka till er kommentarer och sedan plocka bort artikeln i efterhand?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar