Sofiero fyller 150 år - firar med besök av kungaparet

Sofiero fyller 150 år - firar med besök av kungaparet

Den 6 juni reser kungaparet till Sofiero slott för att inviga en ny utställning
kungaparet ste

I år är det 150 år sedan den blivande kung Oscar II och hans Sofia av Nassau flyttade in i sina drömmars sommarslott, Sofiero. På Sveriges nationaldag den 6 juni invigs jubileet med pompa och ståt i närvaro av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Dessutom invigs en helt ny jubileumsträdgård och en unik jubileumsutställning om kungligt konstnärskap.

I jubileumsutställningen får vi följa med på en unik resa genom sex generationer av kungligt konstnärskap från ätten Bernadotte. I de tidigare privata kungliga salongerna på slottet kan besökaren utforska den kreativa bredden som innefattar allt från poesi av kung Oscar II, måleri av prins Eugen, kronprinsessan Margaretas fotografi och måleri, Sigvard Bernadottes silverdesign för Georg Jensen och industridesign, drottning Margrethe II av Danmarks textila verk och prins Carl Philips industridesign.

Sofiero

– Det känns oerhört roligt och det är en stor ära att få låna in så många verk av de olika kungligheter som finns representerade i utställningen. Mig veterligt har en liknande samlingsutställning aldrig gjorts tidigare, säger Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero i ett pressmeddelande.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures