Sonja i tårar – när Mette Marit fångades på bild efter sjukdomen

Det var en känslosam stund för både Mette-Marit och Sonja.

Kronprinsessan Mette-Marit har återigen visat sig i offentligheten.Det blev en känslosam stund – där drottning Sonja grät öppet.
Coronaviruset: Detta har hänt i kungavärlden
Slå på ljud

Coronaviruset har haft stor inverkan på den norska kungafamiljens vardag. Kung Harald och drottning Sonja placerades i karantän efter sin resa till Jordanien – och resten av kronans representanter fick sina kalendrar rensade.

För en specifik person vore smittan extra förödande. Kronprinsessan Mette-Marit lider som bekant av den kroniska lungsjukdomen lungfibros, vilket innebär att hon tillhör en riskgrupp. Lungsjuka riskerar att drabbas fruktansvärt hårt av viruset.
Det var en känslosam stund för både Mette-Marit och Sonja.

Det var en känslosam stund för både Mette-Marit och Sonja.

Mette-Marit sjuk – men här visar hon upp sig

Men nu har Mette-Marit brutit sin karantän – för ett väldigt speciellt syfte. I går, 8 maj, firade Norge nämligen Frigörelsedagen, dagen då Nazi-Tysklands ockupation av landet officiellt upphörde, 1945.
Då fanns den norska kungafamiljen på plats utanför Akerhus fästning, där man anordnat en cermoni. Mette-Marit var där jämte sin make kronprins Haakon och kungaparet.
Det här var första gången på två månader som Mette-Marit syntes ute på ett offentligt uppdrag. En skön syn för norrmännen, som säkerligen oroat sig extra mycket för henne.

Drottning Sonja grät öppet

Med på ceremonin var också Haralds syster, prinsessan Astrid. Hon berättade om sina minnen från den allra första Frigörelsedagen, 8 maj 1945. Då var hon 13 år gammal.
– Jag hade radion på i bakgrunden. Plötsligt bröt sändningen av ett meddelande: “Tyskarna har kapitulerat! Europa är fritt igen!”. Jag sprang ut och ropade: “Det är slut på kriget, vi är fria, vi är fria!”. Moa frågade: “Sa de något om Norge?”. Det kunde jag inte svara på, för jag hade sprungit ut innan jag hört hela meddelandet, säger Astrid i ett tal under ceremonin.
Det var uppenbarligen en känslosam stund även för drottning Sonja. Hon grät öppet under tillställningen, rörd av historiens vingslag – och alla uppoffringar som ledde fram till frigörelsen.