Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sophie av Wessex – från skandaler till bästis med Kate och Elizabeth

02 jan, 2018, 16:58 
AvRed Aktionen
Sophie av Wessex är drillad i drottning Elizabeths skola. För den jordnära medelklasstjejen har resan varit tuff, men värd besväret. I dag är hon en av britternas mest populära kungligheter.
Annons

Av: Adrienne Bönnelyche Foto: IBL, Bulls

Vinjett: Veckans kunglighet

Skandalbilderna slog ned som en bomb mitt i bröllopsförberedelserna. Blivande svärmor drottning Elizabeth läste tidningen och satte eftermiddagsteet i vrångstrupen när hon plötsligt stirrade på bilderna föreställande sonens fästmö, naken så när som på en handduk runt höfterna.

Chocken var total! Trots att bilderna var lite suddiga, var det glasklart att kungahuset fått sig en törn.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Oj vilken skandal, när prinsens blivande hustru syntes naken i tidningen!

På mittuppslaget syntes Sophie Rhys-Jones lätt berusad på en säng efter en blöt after ski i St Anton. Inget blev bättre av att Londons största tabloid, The Sun, också publicerade en topless-bild av Sophie Rhys-Jones bara tre veckor före bröllopet med prins Edward.

Annons

Sophie syntes tillsammans med brittiske tv-kändisen Chris Tarrant, som under en affärsresa 1988 i Spanien drog upp Sophies bikiniöverdel och blottade hennes bröst medan hon skrattade. Vid den tiden arbetade hon med pr för Capital Radio. Chocken var total och brittiska hovet slet sitt hår.

Den 34-åriga pr-kvinnan Sophie skulle ju bli den perfekta prinshustrun. Ingen hade räknat med att det fanns ofördelaktiga bilder från förr. Tajmingen var synnerligen dålig dessutom. Brudklänningen väntade i garderoben och nu skulle reportagen ju bara handla om kärlek – inte detta. Brittiska pressen gjorde vad de kunde för att sälja löpsedlar, men uppfattningen var att ”Sophie och Edward verkade lika heta tillsammans som gammal hederlig brödpudding”.

Sophie har träffat svenska kungafamiljen vid flera tillfällen.

Kyrkklockorna klämtade den 19 juni 1999. Sophie Rhys-Jones gick altargången ner i St George-kapell på Windsor och tågade ut som grevinnan av Wessex. Från början verkade Sophie fast besluten att göra saker annorlunda än tidigare Windsorfruar och ett tag såg det faktiskt ut som om hon skulle lyckas. Hon skulle bli en fungerande hustru, fortsätta sin karriär i pr-branschen och samtidigt uppfylla de kungliga plikterna.

Annons

Livet blev inte riktigt som hon hoppats. Prins Edwards hustru gick igenom en mängd stormar inklusive infertilitet, frågor om sitt företag och skandaler i pressen, men så här i efterhand måste man ju ändå säga att hon gått relativt oskadd genom kriserna. Grevinnan har även tagit tidigare Kate Middleton under sina vingar för att lära henne överlevnadsknepen.

Sophie tog Kate under sina vingar. Hon visste ju vad det innebar att bli kär i en prins.

Precis som Kate var fröken Rhys-Jones uppväxt i en medelklassfamilj, i den lilla byn Brenchley i Kent. Pappa Christopher var bildäcksförsäljare och mamma Mary arbetade deltid som sekreterare.

Mamman arbetade även extra med olika skrivjobb för att ha råd att skicka dottern och sonen David till Dulwich Preparatory School och sedan till West Kent College. Efter college yttade Sophie till London där hon delade lägenhet med ett par goda vänner och jobbade på en pr-firma.

Annons

Sophie jobbade även utomlands och luffade jorden runt, innan hon 1993 mötte Edward på en tennisturnering – och kärlek uppstod vid första ögonkastet. I tre månader lyckades de hålla förhållandet hemligt.

– Vi är bästa vänner och dessutom råkar vi älska varandra väldigt mycket, sa paret vid förlovningen.

1993 träffade Sophie Rhys-Jones drottning Elizabeths yngste son, prins Edward. De gifte sig 19 juni, 1999.

I dag är Sophie och Edward föräldrar till lady Louise, 13, och viscount James, 9. Med tiden har skandalerna från förr bleknat och vi har lärt känna en väldigt engagerad mamma, men också en flitig representant för kungahuset. Hon har alltid varit mycket uppskattad för sin person men stilmässigt har hon blommat ut först på senare år.

2003 föddes dottern Louise och 2009 kom sonen James. Familjen bor på egendomen Bagshot Park i Surrey.

Faktum är att grevinnan Sophie av Wessex vid 52 års ålder klär sig betydligt trendigare och snyggare än i yngre dagar.

Annons

– Du skulle inte märka henne i en folkmassa, hördes drottningen berätta för drottningmodern och prinsessan Margaret.

Stilen kunde finputsas och de senaste åren har grevinnan av Wessex förvandlats till en riktig stilprinsessa som till och med hamnat på Vanity Fair som placerade henne på listan över världens bäst klädda kvinnor. Utnämningen fick även Sophie att reagera och hon berättade i en intervju brittiska dagstidningen Daily Express:

– Jag läste mitt namn och tänkte: ”Är de säkra på att de inte menar någon annan?”

Sophie har blivit mode-medveten med åren. Annat var det i början.

Hon vill gärna klä sig för att främja den brittiska modeindustrin och bär gärna Londonbaserade designers. Synen på sin egen garderob är relativt avslappnad:

– Jag tittar bara in i klädkammaren och tänker: ”Vad känner jag för att bära i dag?”

Annons

I dag sägs prins Edwards hustru vara drottningens favorit i kungahuset. Damerna kommer väl överens. Sophie är i sin roll som medlem av den brittiska kungafamiljen, beskyddare för mer än 70 välgörenhetsorganisationer och representerar drottning Elizabeth både hemma och i utlandet. Brittiska regenten har tagit sin svärdotter till sig och lärt henne mycket om arbetet som kunglig.

Grevinnan Sophie av Wessex har seglat upp som en riktig stjärna på den kungliga modehimlen.

Drottningen skulle aldrig svika någon, har grevinnan Sophie sagt. Är det något som hon har fått lära sig av den brittiska drottningen så är det betydelsen av plikt.

I intervjun med tidningen Harper’s Bazaar på 50-årsdagen berättar grevinnan Sophie om vad drottningen har lärt henne: lojalitet, pliktmedveten och att fortsätta oavsett vad som händer.

Annons

”Det spelar ingen roll hur trött du är, fortsätt.” Hon har också fått lära sig konsten att gå elegant, konversera meningsfullt så att alla känner sig sedda och att göra gott. Lektioner i livet som en prinshustru måste veta. En gång i tiden kunde en kvinna i hennes position ha en angenäm fritid. I dag skulle en sådan lätthet vara oacceptabelt i en era när medlemmarna av kungafamiljen väntas följa drottningens exempel på hårt arbete, outtröttlig disciplin med en bestraffande agenda med officiella uppdrag.

Med en jordnära inställning till saker och ting har grevinnan av Wessex klarat av både familjelivet och arbetet på ett utomordentligt sätt. Plus i kanten är ju också hennes alltmer stilsäkra look!

Annons