Sorgebeskedet från drottning Elizabeth: Stänger ute familjen

Drottning Elizabeth Brittiska kungafamiljen jul 2020

Det är bistra tider för alla – även för drottning Elizabeth. Att bryta traditioner är inte hennes cup of tea, men nu är hon tvungen.
Se hela drottning Elizabeths gripande tal till nationen
Slå på ljud

Hela den kungliga jättejulen, med uppåt 50 personer och fem klädbyten på mindre än ett dygn, är officiellt avblåst och inställd, och skälet är givetvis pandemin:

– Drottningen och prins Philip har tagit alla rekommendationer i beaktande, och har beslutat sig för att de i år kommer att fira julen i stillhet på Windsor Castle, meddelar det brittiska hovet.

Brittiska kungafamiljen julen 2020

Drottning Elizabeth Prins Philip Windsor Castle Julen 2020

Nu väntar en jul i tv-soffan på Windsor tillsammans med prins Philip.

Men det är sannolikt med sorg i hjärtat som drottningen tvingas ge upp denna älskade tradition: Det kungliga julfirandet har rullat på på slottet Sandringham de senaste 32 åren – ja fram till i år då, vill säga. Och det har sett exakt likadant ut, år efter år efter år:

På julafton är det alltid afternoon tea och paketöppning (tvärtemot de flesta britter som öppnar på juldagen), sedan smokingmiddag på kvällen. På juldagen promenaden till kyrkan för julgudstjänsten, som följs av stora jullunchen och därefter samling för att lyssna till drottningens jultal, innan charaderna bryter ut och det blir middagsbuffé. Och på Annandagen ger sig alla ut och jagar fågel.

Men av detta blir det nu alltså intet. Drottningen är 94 och hennes Philip ska fylla 100 år i juni, så det fanns inga alternativ: De blir kvar i sin isolering under hela julhelgen.

Drottning Elizabeth Julfirandet

Drottning Elizabeths ensamjul, på tu man hand med prins Philip.

Och det betyder att detta blir första julen på 71 år som drottning Elizabeth firar utan sina barn (1949 lämnade hon sin ettåring prins Charles med nannyn för att åka till Malta och fira långjul med sin man). Men till och med drottning Elizabeth har ju blivit en ”digitant” – så kanske kan hon ändå träffa barnen och barnbarnen på Facetime?

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Margaretha – därför blir hon inte bjuden till drottning Elizabeth

LÄS OCKSÅ: Sorg i kungafamiljen – drottning Elizabeth skakas av dödsfall

Foto: TT.