Sorgliga upptäckten efter prins Julians dop – efter märkliga beslutet

21 aug, 2021, 07:00 
Prins Julians dop

Kungafamiljen gjorde en tråkig upptäckt efter prins Julians dop.

Annons
Här anländer gästerna till prins Julians dop
Här anländer gästerna till prins Julians dop

Prins Julians dop blev en högtidsstund för alla som har en speciell plats i sitt hjärta för den svenska kungafamiljen.

Den nyaste prinsen blev officiellt välkomnad till världen, och journalister från olika delar av världen fanns på plats för att bevaka begivenheten.

Prins Julians dop – tittarsiffrorna är här

Recept.se Nyhetsbrev

Vår chefredaktör Johan T Lindwall sammanfattade ögonblickets storhet i en krönika.

"Lille Julian Herbert Folke blev upptagen i den kristna gemenskapen och inte ett öga var torrt. För just kunglig fest är ju speciellt och efter den här pandemin, då även kungafamiljen har varit tvungna att gå i karantän, behöver vi de här ljuspunkterna", skrev Johan T.

Dopet hölls på lördagen, och dagen därpå sändes ett sammandrag i SVT. Enligt MMS tittade ungefär 736 000 människor på sändningen, en siffra som manar till eftertanke. För den är större än antalet som tittade på prinsessan Adriennes dop (598 000) 2018, men också betydligt mindre än den som gällde för prinsessan Estelles dop (1,2 miljoner).

Annons

För kungafamiljen är det såklart viktigt att så många svenskar som möjligt bänkar sig när viktiga kungliga begivenheter tv-sänds. Som vår reporter och redaktör Ellen Myrgård Lindén förklarar:

– Att kungafamiljen växer, och får fler medlemmar, stärker monarkin. Förlovningar, bröllop och barndop är milstolpar i livet som alla kan känna igen sig i och att se kungligheter i sådana sammanhangen skapar igenkänning. Våra undersökningar visar dessutom att de kungligheter som syns mycket i offentligheten ökar i popularitet. Därför är det såklart otroligt viktigt för hovet att så många som möjligt följer kungafamiljen när de syns i tv, som nu under prins Julians dop.

Det här var första gången sedan kronprinsessans dop 1977 som SVT valde att inte direktsända ceremonin från kyrkan. Först hade man faktiskt beslutat sig för att inte sända dopet överhuvudtaget – men kanalen ändrade sig efter kommunikation med hovet.

Annons
Annons