Sötchock när Oscar och Estelle rivstartar nationaldagen med familjen!

06 jun, 2022, 08:06 
AvSimon Holm Stålhand
Nationaldagsfirandet är igång!

Det är Sveriges nationaldag och firandet är igång! här är hela programmet för kungligheterna!

Annons

Det är Sveriges nationaldag!

Under måndagsmorgonen inleddes nationaldagen genom att scouter hissade svenska flaggan utanför kungliga slottet i Stockholm.

Precis som förra året har kronprinsessans familj klätt sig i linje med dagens klädkod: Det är Sverigedräkten som gäller för nästan hela familjen – ja utom prins Daniel och prins Oscar.

Så här svarade Johan Tegel vid hovets informationsavdelning vid förra årets firande angående prins Daniel och prins Oscars utstyrsel:

– Traditionen ser inte ut så helt enkelt. I vuxen ålder brukar männen i Kungafamiljen inte bära folkdräkt, även om det har skett.

Men visst är de fantastiskt vackra?!

– Så mycket av vår svenska historia och vårt fantastiska kulturarv finns ju samlat just på de kungliga slotten. Jag är väldigt glad att vi kan tillgängliggöra det – och att vi i dag får bjuda in er till ännu fler salar och rum än vad vi vanligtvis har möjlighet till, säger kronprinsessan Victoria när hon rivstartar firandet!

Annons

Så firas nationaldagen

Kungaparet, Carl Gustaf och drottning Silvia inleder nationaldagen i Blekinge med att besöka Olofström. Firandet inleds med ett besök på Volvo Cars. Därefter deltar Kungaparet vid firandet i Holje park där Kungen delar ut fanor samt högtidstalar.

Firandet är inlett!

Kungliga Slottet är traditionsenligt öppet för allmänheten med fritt inträde på nationaldagen. Kl. 10.00 öppnar Kronprinsessparet, Victoria och prins Daniel, slottets västra portar mot Yttre borggården och allmänheten välkomnas till nationaldagsfirandet på slottet.

Prins Carl Philip närvarar vid högvaktsavlösningen på Yttre borggården, Kungliga Slottet. Den programpunkten startar 11.45.

Kronprinsessan Victoria med familjen vid firandet!

Kungliga Familjen lämnar Kungliga Slottet vid 17.55 för att åka hästanspänd kortege till nationaldagsfirandet på Solliden på Skansen. I samband med firandet på Skansen delar Kungen ut fanor till olika föreningar och motsvarande sammanslutningar.

Firandet från Sollidenscenen tv-sänds i Sveriges television.

Grattis, Sverige!

Annons