Sötchock när Oscar och Estelle rivstartar Nationaldagen!

06 jun, 2021, 07:14 
Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Estelle Prins Oscar Nationaldagen 2021 Haga slott

Nu kommer nya bilder på kungafamiljens minsta nationaldagsfirare, prins Oscar och prinsessan Estelle! Och hunden Rio är också med.

Annons
5 nationaldagsfiranden vi minns!
5 nationaldagsfiranden vi minns!

Nya bilder från Haga slott – och de avslöjar att prins Oscar, 5, och prinsessan Estelle, 9, redan har rivstartat nationaldagsfirandet. Precis som förra året har de klätt sig i linje med dagens klädkod: Det är Sverigedräkten som gäller för nästan hela familjen – ja utom prins Daniel och prins Oscar, men mer om det senare.

Victoria Daniel Oscar Estelle Haga slott Nationaldagsfirandet 2021
Hagafamiljen redo för dagens firande.

Haga slott är vackert blomstersmyckat dagen till ära, med den stora kransen ovanför dörren, lindad med blå och gula sidenband, och med svenska flaggor nerstuckna i blomsterurnorna med prästkragar och ängsgrönt. Och hovets fina film visar att det är prinsessan Estelle och prins Oscar som själva har pimpat slottet.

Annons
Oscar och Estelle sticker ner flaggorna bland prästkragarna.

I klippet får vi först se dem inne på slottet, innan de går ut på balkongen och hänger upp girlangen med flaggor. Och så önskar alla fyra ”Glad Nationaldag”.

Klicka på pilen så rullar filmen från Haga igång (och du får inte missa prins Oscars stepp på slottsbalkongen!):

Senare i dag fortsätter firandet på Kungliga slottet och på Skansen, där kronprinsessan Victoria i år tar över ett av kungens mest symbolladdade uppdrag: I kväll är det hon som delar ut fanorna, under SVT:s sändning från Nationaldagen. Medan kungen, precis som i fjol, håller tal från Logården på Kungliga slottet, med drottning Silvia vid sin sida.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Nationaldagsfirandet avslutas sedan med att taptot traditionsenligt avrundar kvällen.

Nationaldagen 2021: Victoria, Daniel, Oscar och Estelle på Haga

Haga slott Kronprinsessfamiljen Nationaldagen 2021
Högtidligt på paradtrappan.

Vid förra årets nationaldagsfirande var det för övrigt en särskild sorts premiär: Det var första gången som vi fick se Estelle och Oscar i landskapsdräkt.

Då hade prinsessan Estelle, som är hertiginna av Östergötland, fått en sommardräkt från Skedevi socken, polkagrisrandig och med älsklingsfärgen rosa i rutorna på sjalen. Och prins Oscar, hertig av Skåne, hade krängt på sig sin dräkt från Ingelstad härad, med knätofsar och gullig kalott på huvdet.

Annons
Prins Oscar folkdräkt Ingelstad härad Prinsessan Estelle sommardräkt Skedevi socken Nationaldagen 2020
Vid firandet 2020 bar prinsessan Estelle och prins Oscar dräkter från sina hertigdömen Västergötland respektive Skåne.

Detta matchade deras mamma kronprinsessan Victoria med sin Vadsbodräkt från Västergötland som hon har haft ända sedan hon var i tonåren.

Men nu visar det sig alltså att vi fick se en annan nationaldagslook. Barn växer ju så fort och kanske hade de växt ur sina dräkter till i år.

Prins Daniel – därför har han inte folkdräkt

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Estelle Prins Oscar Nationaldagen 2020
Kronprinsessfamiljen på Nationaldagen i fjol.

Men tillbaka till den folkdräktslöse prins Daniel. Redan förra året var det många som undrade varför han bar mörk kostym och inte landskapsdräkt som resten av familjen.

Annons

Så här svarade Johan Tegel vid hovets informationsavdelning:

– Traditionen ser inte ut så helt enkelt. I vuxen ålder brukar männen i Kungafamiljen inte bära folkdräkt, även om det har skett.

– Prins Daniel har en Ockelbodräkt, som han är stolt över och som han har burit tidigare. Men vid fotograferingen inför nationaldagen bar kronprinsessfamiljen dräkter från sina hertigdömen.

Prins Oscar Prinsessan Estelle Nationaldagen 2021 Haga slott
Nationaldagen 2021. Prins Oscar har mörk kostym och prinsessan Estelle sin Sverigedräkt. Deras hund Rio väntar dock fortfarande på sin blågula rosett.

Sändningen från Nationaldagen visas i SVT2 klockan 20.00.

Annons

Foto: Linda Broström/Kungliga Hovstaterna.

Annons