Spaniens exkung Juan Carlos flyr landet – för gott

Spaniens exkung Juan Carlos flyr landet – för gott
Exkung Juan Carlos har hållit låg profil under den senaste tidens anklagelser mot honom. Men nu meddelar han i ett brev till sonen, nuvarande kung Felipe, att han har beslutat sig att lämna Spanien för gott.
Annons

Spaniens före detta kung Juan Carlos liv har den senaste tiden kantats av olika skandaler och det spanska folket har inte speciellt höga tankar om den forne kungen. Men så har det inte alltid sett ut. Juan Carlos blev kung i Spanien 1975, två dagar efter diktatorn Francisco Francos död. Han blev snabbt en av Europas mest populära regenter genom tiderna då han ledde landet från diktatur till demokrati. Han blev än mer uppskattad när han lyckades förhindra en militärkupp 1981.

Juan Carlos brände miljoner på elefantjakt i Botswana

Men kärleken från det spanska folket började sakta men säkert sina. Monarkens utomäktenskapliga relationer fick vissa att höja på ögonbrynen och värre skulle det bli. Under 2012 års svåra ekonomiska kris, avslöjades det att kungen bränt miljoner på elefantjakt i Botswana med sin älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein och reaktionerna blev starka.

Annons

Två år senare, 2014, abdikerade Juan Carlos och lämnade över tronen till sonen Felipe VI. I Spanien har den regerande kungen rättslig immunitet, men eftersom Juan Carlos abdikerade kan han numera åtalas – men enbart för brott han begått efter att han abdikerat.

Annons
Corinna Zu Sayn Wittgenstein
Corinna Zu Sayn Wittgenstein som sägs vara exkung Juan Carlos älskarinna.

De senaste åren har nya anklagelser blommat upp. Exkungen misstänkts ha tagit emot runt 65 miljoner euro, motsvarande 669 miljoner kronor, av det saudiska kungahuset utan att betala skatt. Pengarna ska först ha överförts till ett konto i Panama och sedan till en “stiftelse” driven av Juan Carlos älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein.

Saudierna hävdar att det rör sig om en gåva men flera uppgifter pekar på att det är en bonus för exkungens roll när saudierna köpte det spanska tåget AVE. Misstankarna utreds nu i Spanien och Schweiz. Juan Carlos har valt att inte kommentera anklagelserna, men så länge han stannar i landet riskerar han att ställas inför rätta.

Juan Carlos lämnar Spanien för sonens skull

Nu meddelar Juan Carlos plötsligt att han “har beslutat att lämna Spanien för alltid”. Han berättar om planerna i ett brev till sonen, nuvarande kung Felipe VI, och skriver bland annat ”Jag informerar dig om mitt välövervägda beslut att flytta, under denna period, från Spanien.”

Annons

Juan Carlos skriver även att han vill försäkra sig om att han inte gör sonens roll som kung svårare och tillägger att ”mitt arv och min egen värdighet kräver att det ska vara så”. Juan Carlos skriver också i sitt brev att han inte vet vilket land han ska flytta till.

Det här är inte första gången en spansk kung går i exil. Även Juan Carlos farfar Alfonso XIII insåg att hans tron var i gungning och flydde till Rom.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

9 kommentarer till “Spaniens exkung Juan Carlos flyr landet – för gott”

 1. ananas skriver: 4 augusti, 2020

  Dominikanska republiken för en tid enligt några tidningar.


 2. PernillaA skriver: 5 augusti, 2020

  ja det läste jag också


 3. Susanne Blomgren skriver: 5 augusti, 2020

  Läste Portugal, han har tydligen bott där i sin ungdom


  1. Fluff skriver: 6 augusti, 2020

   Ja, det var där han som 18-åring sköt ihjäl sin bror.


 4. Anna Agebrink skriver: 5 augusti, 2020

  Vad sjutton skulle han göra med 65 miljoner euro? Hade det inte räckt med 64 miljoner euro?😆


 5. Eva M skriver: 6 augusti, 2020

  Fluff det var en olyckshändelse inte med berått mod.


  1. Fluff skriver: 7 augusti, 2020

   Eva M, NB att jag endast beskrev vad som hänt.
   Jag nämnde inte motiv eller skuld.
   Vem som helst, skolad i lite kritiskt tänkande, förstår ju att då både Portugal och Spanien 1956 var diktaturer var transparensen i utredningen lika med noll,


 6. Mimmi skriver: 6 augusti, 2020

  Tar han med sin äkta hälft.


 7. PernillaA skriver: 7 augusti, 2020

  Nej hon stannar i Spanien; hon är väl glad all slippa honom
  Han har inte mycket rent mjöl i sin påse


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar