Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Spaniens exkung Juan Carlos flyr landet – för gott

04 aug, 2020, 15:00 
AvEmma Sanderberg
Exkung Juan Carlos har hållit låg profil under den senaste tidens anklagelser mot honom. Men nu meddelar han i ett brev till sonen, nuvarande kung Felipe, att han har beslutat sig att lämna Spanien för gott.
Annons
5 ställen kungligheterna reser till!Brand logo
5 ställen kungligheterna reser till!

Spaniens före detta kung Juan Carlos liv har den senaste tiden kantats av olika skandaler och det spanska folket har inte speciellt höga tankar om den forne kungen. Men så har det inte alltid sett ut. Juan Carlos blev kung i Spanien 1975, två dagar efter diktatorn Francisco Francos död. Han blev snabbt en av Europas mest populära regenter genom tiderna då han ledde landet från diktatur till demokrati. Han blev än mer uppskattad när han lyckades förhindra en militärkupp 1981.

Juan Carlos brände miljoner på elefantjakt i Botswana

Men kärleken från det spanska folket började sakta men säkert sina. Monarkens utomäktenskapliga relationer fick vissa att höja på ögonbrynen och värre skulle det bli. Under 2012 års svåra ekonomiska kris, avslöjades det att kungen bränt miljoner på elefantjakt i Botswana med sin älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein och reaktionerna blev starka.

Två år senare, 2014, abdikerade Juan Carlos och lämnade över tronen till sonen Felipe VI. I Spanien har den regerande kungen rättslig immunitet, men eftersom Juan Carlos abdikerade kan han numera åtalas – men enbart för brott han begått efter att han abdikerat.

Corinna Zu Sayn Wittgenstein
Corinna Zu Sayn Wittgenstein som sägs vara exkung Juan Carlos älskarinna.

De senaste åren har nya anklagelser blommat upp. Exkungen misstänkts ha tagit emot runt 65 miljoner euro, motsvarande 669 miljoner kronor, av det saudiska kungahuset utan att betala skatt. Pengarna ska först ha överförts till ett konto i Panama och sedan till en “stiftelse” driven av Juan Carlos älskarinna Corinna Zu Sayn Wittgenstein.

Annons

Saudierna hävdar att det rör sig om en gåva men flera uppgifter pekar på att det är en bonus för exkungens roll när saudierna köpte det spanska tåget AVE. Misstankarna utreds nu i Spanien och Schweiz. Juan Carlos har valt att inte kommentera anklagelserna, men så länge han stannar i landet riskerar han att ställas inför rätta.

Juan Carlos lämnar Spanien för sonens skull

Nu meddelar Juan Carlos plötsligt att han “har beslutat att lämna Spanien för alltid”. Han berättar om planerna i ett brev till sonen, nuvarande kung Felipe VI, och skriver bland annat ”Jag informerar dig om mitt välövervägda beslut att flytta, under denna period, från Spanien.”

Juan Carlos skriver även att han vill försäkra sig om att han inte gör sonens roll som kung svårare och tillägger att ”mitt arv och min egen värdighet kräver att det ska vara så”. Juan Carlos skriver också i sitt brev att han inte vet vilket land han ska flytta till.

Det här är inte första gången en spansk kung går i exil. Även Juan Carlos farfar Alfonso XIII insåg att hans tron var i gungning och flydde till Rom.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 30?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 30?
Annons